sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Riitely = toimiva parisuhde

Olimme mieheni kanssa tänään avioliittopäivässä/luennolla. Luennolla käsiteltiin avioliittoa ja parisuhdetta ja millaisia työkaluja tarvitaan, että avioliitto kestää siihen saakka "kunnes kuolema teidät erottaa". 

Luennolla saatiin tosi mahtavia neuvoja toimivaan parisuhteeseen.

Jokaisessa suhteessa kaikki alkaa ihastumisesta ja siitä, kun ei pystytä olla sekuntiakaan erossa toisista :) Kaikki näyttää vaaleanpunaiselta ja sanotaan, että rakastuneella henkilöllä on kuin olisi roska silmässä, koska silloin ei näe kunnolla sitä, mitä ympärillä tapahtuu ja näet kumppanissasi kaiken täydellisenä. :)

Tämän vaaleanpunaisen ruusu vaiheen jälkeen suhteessa alkaa ns. harmaa kausi. Arki astuu kuvioon ja elämä muuttuu normaaliksi. "Roska irtoaa vihdoin silmästä" ja näet yhtäkkiä kaiken selvemmin. 

Silloin kun menimme naimisiin, joku sanoi meille, että jos selviätte ensimmäisistä seitsemästä vuodesta, sen jälkeen selviätte mistä vaan! 7 ensimmäistä vuotta on tutkimuksen mukaan kaikista vaikeimmat. 


Tiesitkö, että riitely tekee suhteestanne avoimen ja toimivan. Riitely tai avautuminen puhdistaa ilmaa ja myös omaa sisintä kun asioista puhutaan silloin kun joku ärsyttää. Kun luotat kumppaniisi ja pystyt ilmaisemaan hänelle todellisen minäsi, on suhteenne hyvällä pohjalla. Jos et pysty ilmaisemaan kumppanillesi mikä sua ärsyttää tai jopa raivostuttaa hänessä tai kodissanne, ei suhde ole täysin "vakaalla" pohjalla. Kaikki pariskunnat riitelevät. Siinä on vain eroja, miten kaksi ihmistä riitelevät keskenään. Huudatteko naamat punaisina toisillenne ja latelette ilkeyksiä toisillenne, huutaako toinen ja toinen ei inahda sanaakaan vaan pitää kaiken sisällään ja kiehuu sisäisesti... Lähteekö toinen ulos talosta, kun toinen parista aloittaa huutamisen.. Jokaisen parin tulisi löytää tapa, jolla pystyä keskustelemaan asiat halki ja kuinka asioihin löytyis yhdessä ratkaisut. 

Saimme kurssilla hyvän neuvon jos ja kun seuraavaksi tulee erimielisyyksiä kotona.. 

"Mene ihan kiinni puolisoosi kun olet vihaisimmillasi ja huomaat, että kun toinen on niin lähellä sua, et pystykään tai et halua puhua hänelle samalla tavoin kuin viimeksi otitte yhteen"

Toinen hyvä neuvo oli, että "anna puolisollesi 15min aikaa rauhoittua ja koita mennä vasta sen jälkeen takaisin samaan huoneeseen sopimaan"

On tutkittu, että miehillä kestää paljon kauemmin tasoittaa syke ja adrenaliinin virtaus riidan jälkeen kuin naisilla. Naiset siis kiihtyvät 0-100 supervauhdilla, mutta me naiset myös lepymme paljon nopeammin kuin miehet. :) 


Koko luento oli niin upea juttu ja oonkin pohdiskellut koko loppu illan sitä, millainen elämänkumppani ja asuinkumppani olenkaan.. Mulle kodin siisteys on super tärkeää ja usein huomaan mainitsevani puolisolleni siitä, että "tiedätkö missä meillä on roskis", "ihanaa kun sohvalla on likaiset sukat".. Eli "miesten sanoin" nalkutan joka asiasta!! Ja aloin miettiä että miksi!! Miksi mua häiritsee, jos tyhjä maitopurkki on pöydällä tai vaatteita on sielä täällä tai jos keittiön kaapinovet on jätetty auki.. Onko vika todella silloin miehessäni vai kenties minussa! Ei hän mulle koskaan valita siitä jos jätän omia vaatteita lojumaan lattialle. Hän ei koskaan sanoisi mitään jos jättäisin sängyn petaamatta. Oikeestaan mun mies ei valita mulle ikinä mistään! Noi kaikki on niin turhanpäiväisiä asioita, että miksi käyttää energiaa siihen, että kitisee toiselle mitättömistä asioista. Aion haastaa itseni opettelemaan, että en mainitse jokaisesta mua häiritsevästä asiasta. Aion siis opetella elämään rennommin kodissamme! Katotaan huomaako mieheni mitään muutosta ;) 


Yhteiset pelisäännöt on kaiken A ja O. Kun molemmat noudattaa niitä, homma toimii. 

Naisilla on sanonta "kun teet just niin kun mä sanon, niin homma toimii" 

ja toinen sanonta on, että mies sanoo aina viimeisen sanan. "KYLLÄ RAKAS"

Aina jos kotona siivoan laatikoita ja vaihtelen varsinkin keittiössä tavaroiden paikkoja sanon miehelleni että "tuuppas tänne niin perehdytän sut uudestaan" ;) Reppana kun just alkaa muistaan mitä missäkin on niin taas vaimo vaihtaa kaiken paikkaa. 


Pariskuntien tulis etsiä arjesta sellaisia asioita, joita he nauttivat tehdä yhdessä. Luennolla joku pareista mainitsi, että he tykkäävät ulkoilla yhdessä. Eräs pari nauttii tehdä hyvää ruokaa ja leipoa kun he haluavat nauttia arkena. Meillä arkena tykätään käydä koko perhe ruokakaupassa. Sitä monikaan ei ymmärrä, koska useimmat inhoavat käydä ruokakaupassa ja varsinkin lapsen kanssa. Me tehdään siitä joka kerta kiva reissu, ikäänkuin retki ja varataan kaupassa käyntiin tarpeeksi aikaa niin siitä ei tule sellanen stressi joka kerta. Asiaa auttaa myös hyvin suunniteltu kauppalista :) 


Yksi tärkeimmistä neuvoista koko luennolla oli:

Jos riitelet puolisosi kanssa lapsesi kuullen niin on ehdottoman tärkeää, että lapsesi kuulee myös kun sovitte riidan. Se luo lapsellesi turvallisuuden tunteen. 

Tän tekstin idea ei ollut siinä, että kerron teille kuinka tulisi riidellä, vaan se, että jokainen miettis, mistä ne riidat saa alkunsa ja kuinka sä riidan aikana puhut sun puolisolle. Osaatko antaa anteeksi ja osaatko pyytää anteeksi. <3

Luento oli vaan niin upea juttu ja innolla odotan seuraavaa luentoa :) Jos teillä on mahdollisuus osallistua johonkin vastaavaan tilaisuuteen, niin suosittelen lämpimästi. Huomioikaa puolisoanne usein ja älkää tehkö arjesta liian harmaata. 

Luennoitsijan hyvä kommentti oli "kun valitset kumppanin itsellesi, teet tietoisen valinnan ottaa vastaan ongelmia". :) 

Mukavaa illan jatkoa

Marika

1 kommentti: