keskiviikko 26. elokuuta 2015

Ohjeet huonekalujen pintakäsittelyyn

Olen "opiskellut" itsenäisesti paljon huonekalujen entisöinnistä ja niiden pintakäsittelystä. Rakastan vanhoja huonekaluja, joilla on pitkä historia. Mieluiten ostan jotain vanhaa ja kunnostan sen itse, kuin ostan uutta ja valmista. Pintakäsittelyllä tuodaan esiin huonekalun parhaat puolet ja yritetään palauttaa alkuperäinen ulkonäkö. Käsittelyllä pystytään myös parantamaan huonekalun kestävyyttä ja pidentämään sen ikää jopa vuosikymmenillä.  
Pintakäsittelyvaihtoehtoja on: vahaus, öljyäminen, lakkaus, maalaaminen ja petsaus. 
Kerron teille hiukan näistä jokaisesta erikseen. 
Kaiken A ja O on huolellinen pohjatyö. Kaluste tulee puhdistaa huolella ennen käsittelyä. Kun mietit millä tavoin haluaisit käsitella huonekalun, mieti ensin, mikä on huonekalun käyttötarkoitus. Öljyäminen

Haluttaessa kuultava ja luonnollinen pinta, josta puun syykuvio kuultaa läpi, on öljyäminen oikea ratkaisu.  Öljy voi olla kirkas tai värillinen. Öljypinta kuluu käytössä ja se vaatii uusintakäsittelyä aikanaan. Öljyt eivät muodosta kalvoa puun pinnalle vaan ne imeytyvät puuhun. Öljyt ovat hyvä vaihtoehto kun käsitellään kovassa rasituksessa olevia pintoja, kuten terassit ja laiturit joille vesi ja lumi jäävät seisomaan pitkiksi ajoiksi. Kun puu käsitellään öljyllä, puusta tulee kosteutta ja likaa hylkivä. Öljy myös vähentää puun halkeilua. Öljyämällä puuhun saadaan todella kaunis ja himmeä pinta. 


Vahaus

Haluttaessa korostaa puun syykuvioista pintaa, kannattaa käyttää vahaa. Usein käytetään perinteistä mehiläisvahaa joka on väriltään kirkas. Myös vahattu pinta joudutaan uudelleen käsittelemään ajan kuluessa. Lakkaus

Kun halutaan lisätä kiiltoa huonekaluun, käsitellään pinta lakkaamalla. Lakasta tulee kova maalimainen pinta, joka päästää puun syykuvion kauniisti läpi. Voidaan puhua nykyaikaisista ja perinteisesti lakoista. Niissä on huomattava ero. Todella vanhoissa huonekaluissa on aikanaan käytetty nitroselluloosalakkaa joka ei kestä lainkaan vettä. Liuotepohjainen lakka kuivuu todella hitaasti ja jos sitä ei sävytä lainkaan, on se sävyltään hieman kellertävä. Vesiohenteinen lakka kuivuu nopeasti ja sävyttämättömänä se on väritön. Lopputulokseen vaikuttaa puun oma lähtösävy ja se, kuinka monta kerrosta sävytettyä lakkaa laitetaan päällekkäin. Lakkaus vaatii yleensä 2-3 kerrosta ja lakatessa on tärkeää, että lakka levitetään puun pintaan syysuuntaisesti. 


Petsaus

Petsauksella tarkoitetaan puun värjäämistä. Petsaus vaatii aina jonkin suojapinnan käsittelyn jälkeen, eli petsauksen jälkeen huonekalu öljytään, lakataan tai vahataan. Kun mietit lopputulosta, puun oma väri vaikuttaa aina lopputulokseen. 


Maalaus

Maalaaminen antaa kalusteelle peittävän pinnan. Jos huonekalu on aiemmin öljytty tai vahattu, maali ei välttämättä pysy huonekalussa. Vanhan maalikerroksen poisto on turhaa työtä, jos maali on hyvin kiinni eikä se lohkeile. Jos maali lohkeilee pahasti, kannattaa lohjenneet palat raaputtaa pois ja jos huonekaluissa on paljon iän tuomia koloja, kannattaa kolot kitata pohjamaalin levittämisen jälkeen. Ennen lopullista maalausta on hyvä hioa kevyesti kitatut paikat tasaiseksi. 
Vesiohenteinen maali kuivuu nopeasti, se on helppo puhdistaa eikä se haise voimakkaalle. Öljymaali on helpommin tasoittuva, mutta se kuivuu hitaasti ja haju on todella voimakas. Huonekaluihin tavataan laittaa kolme kerrosta maalia ja jos valitset pohjamaaliksi vesiohenteisen maalin, jatka vesiohenteisella myös pintamaaliin. Huonekalujen maalaamisesta ja käsittelystä ei kannata ottaa stressiä. Sen pitää olla hauskaa ja mielenkiintoista. Tekemällä oppii ja jokaisella kerralla kehityt enemmän ja enemmän. Onko teillä kokemuksia pintakäsittelystä? 
Ihanaa iltaa kaikille .

Marika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti