torstai 1. tammikuuta 2015

Lue miten voit huijata huoneen kokoa sisustamalla!

Sisustaessamme jotain tilaa usein vastassa on jonkinlaisia ongelmia. Tila voi olla liian pieni, liian kapea, liian matala tai liian pitkä. Tila ei niin sanotusti ole sopusuhtainen. Ongelmana voi olla myös se, että tilassa ei ole "ehjiä" seiniä, jolloin huonekaluja on vaikea sijoittaa. Ehjillä seinillä tarkoitan sitä, että huoneessa on useita oviaukkoja ja huone on ikäänkuin monen huoneen keskellä. 
Kerron muutavia vinkkejä, joilla pystyt muokkamaan ongelmia..

Jos huone on liian matala, sijoita verhotanko niin ylös kattoa kohti kuin mahdollista. Anna verhojen laskeutua ihan lattiaan saakka. Katosta lattiaan ulottuvat verhot tuovat huoneeseen korkeutta. 
Maalaa katto puhtaan valkoiseksi. Valkoinen väri heijastaa paremmin valoa ja saa tilan näyttämään korkeammalta. Jos sinulla on puunvärinen tai tummanvärinen katto ja koet, että tila tuntuu matalalta ja huone "kaatuu päälle", koita maalata katto valkoiseksi, tulet huomaamaan, että huoneen katto nousee ainakin 10 cm jopa 20 cm korkeammalle. Pystyraidalliset verhot tai raidallinen tapetti nostavat seiniä korkeammaksi. Jos huone on liian pieni, tuo huoneeseen pyöreitä muotoja. Pyöreä matto, pöytä ja muut pöyreät muodot saavat seinät loittonemaan kauemmas. Pyöreillä muodoilla on mahdollista suurentaa pientä tilaa. Myös materiaaleilla pystyt vaikuttamaan tilan suurentamiseen. Kaikki mikä heijastaa valoa, suurentavat tilaa. Kiiltävät pinnat, vaaleat värit, suuret peilit. Myös kohtuullisen suuret huonekalut voivat suurentaa tilaa. Jos sinulla on sohva jonka haluat säilyttää, mutta näyttää siltä kun katsot huonetta, että huoneessa ei olisi muuta kuin yksi suuri sohva. Maalaa seinä, johon sohva "nojaa", samanväriseksi kuin sohva on. Kun nyt katsot huonetta, sohva ei erotu enää niin voimakkaasti tilasta vaan se sulautuu paremmin tilaan koska se ei erotu samanvärisen seinän kanssa yhtä paljon. Kaikkien värienkanssa näin ei kuitenkaan ole, mutta monien lämpöisten sävyjenkanssa homma toimii. 
Voit myös suurentaa tilaa sillä, että pidät värimaailman yhtenäisenä koko asunnossa. Kun tilan ovi/ ovet ovat auki ja ovi aukoista avautuu muut huoneet, näyttäisi siltä kuin huone jatkuisi seuraaviin huoneisiin. Tämä antaa avaruutta ja tilan tuntua pieneen huoneeseen. 
Jos huone on liian kapea, tuo tilaan leveitä raitoja. Tapetti, joka on vaakatasossa tekee tilasta leveämmän. Myös raidallinen matto tekee huonetta leveämmäksi. Valoilla myös pystyt säätämään huoneen ulkonäköä. Kohdistamalla valoja seiniin päin, valon heijastus suurentaa huonetta. Myös pyöreät muodot toimivat leventämään kapeaa huonetta. Käyttämällä neutraaleja värejä tuot tilaan kevyen tunnelman. Jos huone on liian pitkä, katkaise tilaa esimerkiksi suurilla huonekaluilla. Usein eteinen voi näyttää pitkältä käytävältä ja tuntuu että se vain jatkuu ja jatkuu. Älä käytä pitkässä tilassa ainakaan vaakatason raitoja. Pystyviivat katkaisevat tilaa, samoin suuret huonekalut. Jos tila on pitkä ja kapea (kuten usein eteinen), älä laita tilaan pitkää kapeaa mattoa vaan käytä mieluummin kahta samanlaista lyhyttä mattoa. Tällöin tila ikäänkuin katkeaa välissä. 

Vanhassa kodissamme oli 12,5m pitkä käytävä jossa oli kolme oviaukkoa
                oikealla puolella, tila oli todella haastava sisustaa niin,
ettei se näyttäisi liian pitkältä ja kapelta


Sisustamalla pystyy ratkaisemaan monta ongelmaa. Voit leikkiä väreillä, kuvioilla ja materiaaleilla korjataksesi ongelma kohdat huoneessa. 

Toivottavasti pystyin antamaan jollekin vinkkejä jos koet, että kodissasi on juuri tällaisia ongelmakohtia. 

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille! 

Marika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti