lauantai 29. elokuuta 2015

Miksi lastenhuoneen sisustamisessa on ammuttava yli?

Havahduin eilen todellisuuteen ja tajusin, että kodissamme ei ole tilaa vauvan vaatimille huonekaluille ja esineille. Olen erikoisen tarkka siitä, mitä kodissamme voi olla esillä. Valvoin yömyöhään, koska sisustin päässäni koko asunnon uusiksi. "Joudun" (saan) stailaamaan huoneet uusiksi kodissamme vauvan tuloa varten. Tuo kultaakin kalliimpi prinsessa tulee muuttamaan kodissamme kaiken. Kaikki sanovat, että lapsi muuttaa kaiken, mutta tuskin kovin monen kodissa menee sisustus uusiksi joka huoneessa lapsen takia. 
Makuuhuoneessa joudun vaihtamaan puolta sängyssä, että saamme pinnasängyn mahtumaan minun puolelleni. Joudun karsimaan huonekaluja makuuhuoneesta, että pinnasänky mahtuu huoneeseen. 


Koko lasten huone menee uusiksi. Sain myytyä vierassängyn ja tilalle saan nyt suunnitella jotain uutta ja kaunista! Olen jopa päättänyt tapetoida tulevan lastenhuoneen. Tajusin samalla, että en halua enkä aio stailata lastenhuonetta "lapsellisesti" kuten yleensä on tapana. Olenko itsekäs kun ajattelen näin?  En vain kestä vaaleanpunaista seinää tai prinsessa tapetteja seinillä. En halua keltaista kuun muotoista yölamppua seinälle Ikeasta enkä mattoa jossa on nallepuhin päänkuva. 


Rakastan tulevaa lastani yli kaiken, mutta se ei tarkoita sitä, että joudun tekemään hänelle huoneen, jota itse inhoan.. Vai joudunko?  Joudunko tosiaan tekemään lapselleni vaaleanpunaisen huoneen, koska se on yleinen tapa. Olen törmännyt liian usein  siihen, että huoneen värimaailma kertoo sen, kumpaa sukupuolta lapsi on. Matossa on joko autorata tai prinsessa. Verhoissa spiderman tai barbie. Mikä saa ihmiset sisustamaan lastenhuoneet juuri näin? Miksi pitää ampua yli kun saadaan tietää lapsen sukupuoli? Kertokaa mulle, pyydän! Ehkä mulla on vielä noin 7 vuotta aikaa, ennen kuin lapsi alkaa vaatimaan punaisia verhoja ja perhosen kuvia seinille. Ehkä ajan myötä minäkin tajuan, että lapsella pitää olla lapsellinen huone. Yritän tosissani saada lapselleni kauniin huoneen ja haluan itsekin nauttia huoneesta, koska tulen viettämään siellä paljon aikaa.En halua ostaa hoitopöytää joka ei ole lainkaan kaunis.Itseasiassa en aio ostaa hoitopöytää ollenkaan. Pesuhuoneessa on sopiva paikka pesukoneen päällä vaipan vaihtoon. Miksi luodaan sääntöjä siihen, mitä kaikkea on hankittava lapsen tuloa varten?? Lapsi tarvitsee paljon kaikenlaista, tiedän, mutta saahan lapsellekin luoda glamouria.  Aion todistaa teille, että saan tehtyä prinsessan huoneen ilman ylimääräisiä prinsessan kuvia. :)

Mulla on oma tyyli stailaamisessa ja aion pitää siitä myös kiinni vauvan synnyttyä maailmaan. Jatkan valkoisella sekä maalaisromanttisella  linjalla lastenhuoneen sisustuksessa. Hiukan vaaleanpunaista saatan tuoda huoneeseen pienellä viltillä, nalleilla sekä ruusuilla. Olen jopa innoissani, kun saan TAAS stailata monta huonetta uusiksi. Monta huonetta siksi, että huonekalut tulevat taas vaihtamaan paikkaa ympäri asuntoa.Olisi mielenkiintoista kuulla, onko kukaan kanssani samaa mieltä vai onko kaikkien lapsilla punainen tai sininen huone täynnä piirroshahmojen kuvia? 
Ihanaa lauantaita <3

Marika

22 kommenttia:

 1. Ensimmäistä kertaa kommentoin :) Mielestäni saa sisustaa ihan niin kuin haluaa ja hyvä että vaihtoehtoja löytyy. Ihana kuulla, että haluat pitää kiinni omasta tyylistäsi. You go girl! Oma koti on kuitenkin se paikka, missä vietämme paljon aikaa <3 <3 E.E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa E.E :) Kiitos kun kannustat minua pitämään kiinni omasta tyylistäni. Saa nähdä onko pikku ihminen sitten samaa mieltä meidän kodin tyylistä, mutta ainakin vielä pystyn vaikuttamaan itse sisustukseen ennen kuin kaveri on edes syntynyt. :) -Marika-

   Poista
 2. Meillä kolmevuotias on saanut olla mukana päätöksissä koskien hänen omaa huonettaan. Ikkunassa on rekkaverhot ja lattialla liikennematto. Liikennematto on kovasti päivittäisissä leikeissä mukana. Kun lapsi viihtyy huoneessaan niin myös leluja ei sieltä kulkeudu muualle asuntoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi. Ihanalta kuulostaa lastenhuoneenne ja juuri sellaiselta joka on kolme vuotiaalle kuin unelma leikkipaikka :) Olisi kyllä ihanteellinen tilanne jos lelut pysyisivät vain lapsen omassa huoneessa, käytännössä se ei varmaan kuitenkaan meillä toteudu kun kodissamme on kaksi kerrosta. Nähtäväksi kuitenkin jää :) -Marika-

   Poista
 3. Outoja kysymyksiä hei! :) Ei kai lastenhuoneen sisustamisessa ole mitään sääntöjä, joita on noudatettava. Eikä mielestäni ole mitään "yleensä on tapana" sisustamista. Eikö kaikki sisusta makunsa mukaan, toiset räikeämmin toiset hillitymmin. Lapsi todellakin muuttaa kaiken, mutta ei kai se sisutukseen vaikuta sen kummemmin. Ehkä kun lapsi on pieni ja kiinnostunut kaikesta, niin haluaa mielellään nostaa särkyvät perintöesineet ulottumattomiin.
  Lapsen oma huone muokkautuu sitä mukaa kun lapsi kasvaa, ehkä sinne myöhemmässä vaiheessa sitten tulee tavaroita ja tekstiilejä joissa on lapsen lemppari asioita. Vauvan huonehan sisutetaan yleensä äidin maun mukaan ja minä ainakin olen nähnyt hyvin hillittyjä ja hyvällä maulla laitettuja lastenhuoneita. Meillä on kaksi tyttöä ja huoneet on sisustettu ihan perusneutraaleilla sävyillä.

  Vielä tuosta hoitopöytä asiasta, että missä on sellainen sääntö että pitää olla hoitopöytä? :) Ei tietenkään tartte olla jos ei halua. Meillä oli hoitoalusta kodihoitohuoneessa pöytätasolla ja siinäpä se. Tosiasiahan on se, että lapsen hoitopiste kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle vesipistettä. ( jos se on liian kaukana niin se on sitten kakka juttu). tai korrekti ilmaus olisi varmasti että käytännön syistä.

  Paljon onnea tulevan Vauvan johdosta ja näissä lastenhuone/leikkihuone jutuissa riittääkin sitten sisustushaastetta ja pähkäilyä vuosiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos paljon kattavasta kommentistasi. Vauvan huone saa olla kaunis ja äidin mielen mukainen ja lapsen kasvaessa lapsi alkaa antamaan ilmeisesti omia ideoitaan kodin sisustusta koskien. :) Kiitos onnitteluista ja neuvoistasi, niitä tulen tarvitsemaan myös jatkossa joten toivon, että jatkossakin ehdit lukea ja kommentoida kirjoituksiani. :) -Marika-

   Poista
 4. Meillä oli pari kuukautta hoitopöytä käytössä, kun ilmaiseksi saatiin. Olihan se tavallaan helppo siinä vaihtaa, kun sopivaa tasoa ei läheltä kylppäriä muuta löytynyt. Sitten kun vaihtui asunto ja vesipisteen vieressä olikin taso, niin ollaan vaihettu siinä.. Siihen vain hoitoalusta ja näppärä on ollut :)

  Tosiaan, ei kai niitä sääntöjä ole. Toiset haluavat sisustaa hillitysti, toiset leikkimielisesti ja räikeästi. Ns. oikeaa tapaa ei olekkaan, kukin tyylillään :) Tosiasiahan on että lapset tykkäävät räikeistä jutuista. Silmät aivan laajenevat, kun näkevät oikein kunnon värisekamelskan. Mikähän siinäkin on ;)

  Meidän pojan huone oli vauvavaiheessa sisustettu hillitysti.. Oli valkoista, harmaata ja turkoosia. Turkoosin valitsin sillä, kun meillä on muutoin koti täynnä violettia ja vaaleanpunaista niin halusin jotain muuta. Koristeina oli lippuviiriä, kauniita tekstiilejä sekä pehmoleluja. Tähtiteema oli aika valloillaan. Mielestäni se näytti rauhalliselle ja hillitylle.

  Edelleen mennään samoilla väri ja tähtiteemoilla, mutta selkeästi on tullut raikkautta ja lapsekkuutta mukaan. Kaikki ei ole enää niin hillittyä. Selvästi lapsi alkoi viihtyä paremmin huoneessaan, jossa hänen lempparilelut olivat esillä ja tekstiileissä oli räikeämpi väri. Nykyään ei niin helposti leikitkään leviä ympäri asuntoa, kun poika viihtyy omassa huoneessaan leikkien.

  Meillä ainakin poika on niin ylpeä omasta huoneestaan ja uudessa lapsekkaammassa huoneessa ollaan asusteltu viitisen kuukautta ja edelleen hän vie päivittäin meidät sormesta huoneeseensa ja pyytää katsomaan joka ikistä asiaa siellä :)

  Lastenhuonetta on ihana sisustaa :) Ei muuta kuin oma luovuus ja visiot esille, nyt vielä kun saa täysin päättää itse miltä lapsen huone näyttää :) Mielenkiinnolla odotan lopputulosta!

  Meillä näyttää pojan huoneessa tällä hetkellä siis tältä:
  http://laskettuaika.blogspot.fi/2015/08/lastenhuoneen-sisustus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Iina ja kiitos ihanasta kommentistasi. Hymy huulilla pystyin kuvittelemaan kun kirjoitit, että poika on ylpeä omasta huoneestaan. Olet silloin kyllä onnistunut täydellisesti! :) kovassa suunnitteluvaiheessa on edelleen lastenhuoneemme. Projekti on suurempi kuin olin kuvitellutkaan. Nautin silti kovaa kun saan sisustaa jotain niin erilaista. En ole koskaan sisustanut lapsen huonetta. Itsekin hiukan jännitän lopputulosta :D -Marika

   Poista
 5. Meillä vaipat on vaihtunu kolmen lapse kanssa, sohvalla , sängyllä , sylissä jne... ;)
  Seuraat vaan omaa mieltäsi ja tyyliäsi niin hyvä tulee ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Liberata. Kiitos kannustuksestasi, kuulostaa niin helpolta tuo vaipanvaihto. :) Kuinkahan tulen selviytymään ensimmäisestä kuukaudesta. Kiitos kun kannustat seuraamaan omaa tyyliäni! :) Kiitos kun kommentoit! -Marika-

   Poista
 6. Odotatko ensimmäistä? let me tell you something 😄
  On varmasti perheitä joissa lastenhuone on sisustettu äidin tai isän mauttomuuden aikaansaannoksena tai ihastuttavilla mikääneisoviyhteen kirpparilöydöillä mutta annas kun valotan myös asian toisen laidan. Nuo lapset nimittäin. Niistä se usein lähtee. Kolmevee toivoo vaalenapunaista seinää kunnes näkee uusimman disneyn ja dikkaakin vain liilasta ja vaaleansinisestä. Vielä kun hän erehtyy näkemään serkkutyttönsä kuvia maailmalta jossa unta vedetään kurpitsavaunuissa ja katosta roikkuu varjostin jossa on yhtä paljon barbeja kuin minun lapsuudessani niin johan pomppas solla irti. Tämän jälkeen hän toivookin vain sitä prinsessa ja barbi rekvisiittaa. Yhtä yökeetä ja räiskyvää mitä olet Pahimmissa painajaisissasi pelännyt.
  Eli usein näiden spidermanien, barbien ja vaaleanpunaisten seinien takana on lapset lapsellisineen haaveineen joiden vanhemmat ovat antaneet lastensa osallistua projektiin joko vastentahtoaan tai sitten hyvää hyvyttään.
  Mutta älä pelkää. Todistetusti ne lapset ovat kasvaneet ok tyypeiksi myös ilman näitä. Joten ihan vaan sisustamaan oman maun mukaan. Joskus sitten ne toiveet sieltä alkavat pulpahtelemaan jonka jälkeen voit tehdä päätöksen kuka joustaa ja missä.
  Tsemppiä tulevaan ja iloisia hetkiä sisustamiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos mielettömästi kommentistasi ja kyllä, ensimmäinen lapsi on meille tulossa tammikuussa. Ai että oli mahtava lukea tämä teksti ja tiedätkö mitä, tuo kaikki mitä kuvailit ei edes kuulostanut enää niin kamalalta! Pinkki huone jossa seinät täynnä prinsessan kuvia ja lapsi nukkumassa kurpitsan muotoisessa sängyssä! :D kyllä olisi tyttö onnellinen. Luulen, että musta kuoriutuu vielä niin pehmo äiti, että lapsi tulee saamaan huoneensa sisustuksessa tahtonsa läpi. Ehkä mä "nautin" nyt vielä pari vuotta, ennen kuin pikkuneidillä on vahvaa omaa mielipidettä, sen jälkeen luulen, että mulla ei ole enää minkäänlasita sananvaltaa siihen huoneeseen :) Kiitos vielä neuvoistasi :) -Marika-

   Poista
 7. Meilläkin talossa on lähinnä maalaisromanttista sisustusta, valkoista, vaaleaa, maanläheisiä sävyjä... mutta kyllä aijon silti ajatella sen verran lasta jo vauvana että saan jotain väriläiskiä huoneeseen, vaikka sitten yksittäisiä tekstiilejä, leluja taikka kuvia. Vauvat rakastaa väriä samoinkun pienet lapset, antaa heidän nauttia niistä <3 ei se silti tarkoita övereitä että seinät on kirkuvan pinkin ja keltaisen sekoitukset, verhot täynnä piirroshahmoja tai yleistä "kaaosta" vaan lapsesta huomaa nopeasti jo vauvana mikä väri kiinnostaa (usein keltainen ja punainen) ja niitä voi lisätä hillitysti ja ilahduttaa lasta väreillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos kommentistasi. Hyviä ideoita nuo pienet väriläiskät. Olen myös lukenut että värikkäät asiat herättävät jopa vauvojen mielenkiinnon. Haasteita tältä mammalta ei tule puuttumaan lastenhuonetta sisustaessa. Saa nähdä millainen sekametelisoppa huoneesta tulee :) Kiitos hyvistä vinkeistä. -Marika-

   Poista
 8. Minusta on vaan parempi, ettei heti vauvasta asti alettaisi tyrkyttää niitä pinkit prinsessat/autohullut pojat-stereotypioita. Vaikka se jonkun (ilmeisesti aika monen) mielestä onkin kivaa lokeroida lapsensa sukupuolen perusteella, en usko lapsesi kärsii vaikket toisi sisustukseen yhtään vaaleanpunaista, vaan sellaisia juttuja, joista oikeasti tykkäät ;)

  Meidän lapsi tykkäsi jo pienenä punaisesta väristä, mutta ei meillä edelleenkään määräydy sisustus sen perusteella. Lapsen vaatteissa/leluissa punainen väri saa tietysti näkyä, koska se on hänen mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anniina ja kiitos kommentistasi. Se on ihan totta, että monet lastenhuoneet on sisustettu "sukupuoleen" viittaavalla värillä. Olisikohan se väärin jos pienen tyttölapsen huone olisi maalattu siniseksi...? :) Kaikki stailaavat omalla tyylillään ja niinhän se pitääkin tehdä. On muuten jännä juttu, että kauhulla ajattelen lastenhuoneen seiniä vaaleanpunaisina, mutta kun katselen kaupoissa vaatteita tulevalle neidille niin katselen vain vaaleanpunaisia pieniä mekkoja :) -Marika-

   Poista
 9. Olen ihmetellyt täysin samaa, miksi lastenhuone pitäisi sisustaa lapsekkaasti? Olen usein saanut suoranaista kauhistelua siitä, miten ainoat värit meidän lasten huoneissa ovat leluissa. Kaikki muu on sisustettu muun asunnon tyyliin hillitysti maanläheisillä väreillä sekä vaalealla. Kun lelut ovat arkussa ja lokeroissaan, niin huoneesta ei voisi arvata, kuka siellä asuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ja kiitos kommentistasi. :) Lastenhuoneenne kuulostaa todella kauniilta ja harmoniselta. Ja ihana kuulla, että olet onnistunut jatkamaan kodin yhtenäistä linjaa lastenhuonetta sisustettaessa. Saa nähdä kuinka meillä käy, pystynkö samaan kuin sinä olet pystynyt. :) -Marika-

   Poista
 10. Itse olen myös kovin sisustusintoinen, käytän myös paljon valkoista, rapauksen hohdokkuutta ja sekaan vähän maalaisromantiikkaa. Varmasti myös jatkan tätä joltain osin tulevaan lastenhuoneeseen(jos vaan se minulle siunaantuu). Mutta haluan myös antaa lapselleni sellaisen huoneen joka tukee hänen kehitystään, en tarkoita prinsessaverhoja tai automattoja vaan värejä, kuvioita, muotoja ja valoja; asioita joista lapsi kiinnostuu ja mihin katsekiinnittyy, sillä kiinnostava ympäristö aktivoi vauvaa/lasta oppimaan, toisin kuin väritön ympäristö. Näitäkin asioita voi käyttää hyvän maun rajoissa, niin että huone pysyy omasta mielestä kumminkin viihtyisänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentistasi. Olet niin oikeassa tuossa värit, kuviot, muodot ja valot -asiassa. Yritän parhaani onnistua hyvin, että saan luotua lapselle sopivia "katseenvangitsijoita/katseenkääntäjiä". Toivon sydämestäni, että sinäkin saat vielä jonain päivänä sisustaa omalle lapsellesi kauniin huoneen <3 -Marika-

   Poista
 11. Meidän prinsessan huone on kelta violetti valkoisilla kalusteilla ja tähtitaivaalla. Huonekaluissa ja muissa on ajateltu pitemmälle, kuin se ensimmäiset 2-3v.
  Itse vihaan sitä vauvan vaaleanpunaista ja sinistä, en voi sietää niitä ja niitä värejä ei myöskään meiltä löydy eded vaatteissa.
  Joten saa ja pitää olla erillainen, just sellane ku ite haluaa. ei se lapsi vielä niin pienenä hirveästi siitä sisustuksesta välitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka ja kiitos kommentistasi. Ai miten ihanalta kuulostaa tuo tähtitaivas. On kyllä fiksu idea ajatella useampi vuosi pidemmälle huonekaluja valittaessa. Täytyy harkita tarkkaan kun ostan suurempia tavaroita lapsemmehuoneeseen. Kiitos paljon hyvästä neuvosta! :) -Marika-

   Poista