maanantai 21. syyskuuta 2015

Lukijoiden neuvot lastenhuoneen stailaukseen

Kirjoittelin noin kuukausi sitten tekstin aiheesta lastenhuoneen sisustus ja se herätti paljon keskustelua siitä, kuinka lastenhuone tulisi stailata lasta ajatellen. Kiitos vielä kaikille jotka kommentoitte täällä ja teille jotka kommentoitte facebookissa ja muulla tavoin. Eilen lueskelin kaikki vastaukset uudelleen läpi ja tein itselleni pienen tiivistelmän teidän neuvoista, kuinka se pienen lapsen huone tulisikaan stailata. 


Tällä hetkellä kun suunnittelen lastenhuoneen stailausta, ajatuksissani on pieni suloinen vastasyntynyt taapero, joka ei ymmärrä mistään mitään. Lapsi nukkuu alkuun makuuhuoneessamme ja myöhemmin siirtyy omaan huoneeseen. Mitä siis tulisi ottaa huomioon lapsen kasvaessa ja kehittyessä. Monet neuvoivat tuomaan lapsen ympäristöön värejä. Kirkkaita värejä. Värit kiinnostavat ja herättävät lapsen huomion. Joku lukijoista kommentoi että: "kiinnostava ympäristö aktivoi lasta oppimaan ja kehittymään". Siinä on mielestäni koko homman idea yhdessä lauseessa. Auttaa sitä pienokaista kehittymään ja aktivoimaan niitä pienen pieniä aivoja. 


Eräs lukija kirjoitti, että "lapsesta huomaa jo pienestä asti mikä väri alkaa kiinnostamaan". Ai miten ihana lause :)En malta odottaa, että saan päivittäin seurata oman lapsen kasvua ja sitä kehitystä.  Vaikka olen jo raskaana, voinko silti sanoa, että minulla on ihan hirveä vauvakuume! Kaikki pienen pienet vaatteet ovat jotain niin suloista, että halkean kohta kun niitä ihailen.  


Monet kertoivat mielipiteensä siihen, millainen lapsen huone tulee olla tai olisi hyvä olla noin kolmevuotiaasta eteenpäin. Monet olivat sitä mieltä, että lapsi kyllä kertoo kun on aika ostaa tuhkimoverhot, barbeja, automatto ja spiderman-lamppu. Teidän kommenttien jälkeen olen sitä mieltä, että tuskin maltan odottaa!! Mä aivan sulin teidän kertomuksista, kun kerroitte ihania asioita siitä, kuinka lapsenne silmät ovat loistaneet kun he ovat itse saaneet valita huoneeseensa jotain uutta. Lapset ovat niin aitoja ja siksi se tekee  asiasta niin tärkeän. Se, että antaa lapselle luvan joskus itse valita omat vaatteet tai lelut. 


Eräs lukija kertoi, kuinka heidän pieni poikansa vie vanhempia kädestä pitäen omaan huoneeseensa, koska pieni poika on niin ylpeä omasta kauniista huoneestaan. Kyllä tässä on vanhemmat onnistuneet täydellisesti luomaan lapselle juuri sellaisen leikkiympäristön, että hän haluaa vanhemmat leikkimään omaan huoneeseensa, eikä itse vie lelujaan ympäri taloa. Eikö se ole jokaisen aikuisen haave, että ne lelut pysyisivät lastenhuoneessa. 


Mulla heräsi mieleen eräs kysymys, voiko tytön huoneen sisustaa sinisellä ja pojan huoneen punaisella? Onko väreissä sääntöä? Jos pieni poika tahtoo punaisen maton huoneeseen, saako hän sen? Vai täytyykö hänellä olla huoneessa "miehekkäitä" värejä? Ja mitkä ovat neutraaleja värejä, jotka sopivat molemmille sukupuolille? Voisin sanoa, että keltainen, vihreä ja ruskea sopii molemmille, mutta miten on sinisen ja punaisen kanssa? Onko teillä kokemusta asiasta? Anoppini oli säästänyt mieheni lapsuuden lakanoita ja olin niin iloinen, että saan lakanat käyttöön meidän lapselle. Yksi lakana on sininen ja aion ehdottomasti käyttää lakanaa, vaikka maailmaan on tulossa tyttö. 


Lopuksi haluan liittää tähän yhden lukijan kommentin joka teki minuun niin suuren vaikutuksen. Nauroin aivan ääneen kun kommenttia lueskelin. Kiitos vielä sinulle, joka kommentin jätit, piristit todella päivääni! :)

Odotatko ensimmäistä? let me tell you something ��
On varmasti perheitä joissa lastenhuone on sisustettu äidin tai isän mauttomuuden aikaansaannoksena tai ihastuttavilla mikääneisoviyhteen kirpparilöydöillä mutta annas kun valotan myös asian toisen laidan. Nuo lapset nimittäin. Niistä se usein lähtee. Kolmevee toivoo vaalenapunaista seinää kunnes näkee uusimman disneyn ja dikkaakin vain liilasta ja vaaleansinisestä. Vielä kun hän erehtyy näkemään serkkutyttönsä kuvia maailmalta jossa unta vedetään kurpitsavaunuissa ja katosta roikkuu varjostin jossa on yhtä paljon barbeja kuin minun lapsuudessani niin johan pomppas solla irti. Tämän jälkeen hän toivookin vain sitä prinsessa ja barbi rekvisiittaa. Yhtä yökeetä ja räiskyvää mitä olet Pahimmissa painajaisissasi pelännyt.
Eli usein näiden spidermanien, barbien ja vaaleanpunaisten seinien takana on lapset lapsellisineen haaveineen joiden vanhemmat ovat antaneet lastensa osallistua projektiin joko vastentahtoaan tai sitten hyvää hyvyttään.
Mutta älä pelkää. Todistetusti ne lapset ovat kasvaneet ok tyypeiksi myös ilman näitä. Joten ihan vaan sisustamaan oman maun mukaan. Joskus sitten ne toiveet sieltä alkavat pulpahtelemaan jonka jälkeen voit tehdä päätöksen kuka joustaa ja missä.
Tsemppiä tulevaan ja iloisia hetkiä sisustamiseen!


Teidän neuvojen pohjalta luulen, että minulla on aika hyvät eväät suunnitella ja sisustaa pienokaisemme tuleva huone. Sen opin, että huone tulee muuttumaan aika lailla lapsen kasvaessa. Nyt alkuun saan suunnitella lapsellisen, romanttisen ja kauniin huoneen, josta äitinä saan nauttia. Sen jälkeen kun lapsi kasvaa ja omaa tahtoa alkaa olla, äiti jää kakkoseksi kun sisustusta suunnitellaan.. Ehkä voin yhden huoneen luovuttaa toisen henkilön sisustustettavaksi, tärkeämpäähän se on että lapsi viihtyy omassa huoneessaan kuin että minä sielä viihdyn. Oikeastaan en malta odottaa, miltä tulevan prinsessamme huone näyttää kolmen vuoden kuluttua. Sitä odotellessa. :) 

Marika


1 kommentti:

  1. Mä miellän sellaisen tummanpunaisen (Ferrarin-punaisen) värin sekä sisustuksessa että vaatetuksessa enemmän poikien väriksi. Meillä on tytöllä huoneessaan paljon vaalean turkoosia. Siitä tykkää sekä tytär että äiskä :) Vaaleanpunaisesta en tykkää, paitsi ehkä ihan pieninä yksityiskohtina. Tummansinistä löytyy meidän neidiltä paljon vaatekaapista. Sopii hyvin vaaleisiin hiuksiin ja sinisiin silmiin. Lapset tuskin mieltäisi värejä tyttöjen ja poikien väreiksi ellei ympäristö tätä vahvistaisi.

    VastaaPoista