torstai 29. lokakuuta 2015

Kodin 10 sääntöä -Tunnistatko ne omaksesi?

Huomautin miehelleni eilen, että hän ei juuri koskaan petaa sänkyämme, jos en pyydä asiaa erikseen. Hän on sitä mieltä, että sänky tulee jättää petaamatta hygieenisistä syistä, tai se on jokin miestenlogiikka :). Sängyn on siis tuuletuttava kunnolla, jonka vuoksi petaaminen ei hyödytä. Aloin pohtimaan asiaa, että miksi tietyt asiat kodissamme on ikäänkuin sääntöjä, jotka vain kuuluu tehdä..? Jokainen meistä saa erilaisen kasvatuksen kotoamme ja kun muutamme puolisomme kanssa yhteen, tuomme kotoa oppimamme asiat yhteiseen kotiimme ja huomaamatta alamme noudattamaan niitä myös omassa kodissamme ja oletamme, että myös puolisomme noudattaa samoja "sääntöjä". 


Aloin tutkimaan asiaa, mitkä ovat ne 10 sääntöä, jotka ovat tavallisimmat kodin säännöt.

1. Sänky on pedattava aamuisin kun olemme heränneet

2. Ikkunoiden kaihtimet avataan aamulla herättyämme

3. Olohuoneessa ei saa syödä

4. Jalkoja ei saa pitää pöydällä

5. Kerran viikossa tehdään suursiivous perheen kesken kodissa. Imuroidaan, pestään lattiat, wc ja pyyhitään pölyt

6. WC:n hanasta ei saa juoda

7. Sauna lämmitetään tiettynä viikonpäivänä

8. Ruoka syödään arkisin perheen kesken (yleisin aika on klo: 17.00)

9. Eläimet nukkuvat lattialla

10. Kaupassa käynti tapahtuu tiettynä viikon päivänä. Ylläolevat säännöt eivät ole minun sääntöjäni vaan ne ovat suomalaisperheiden yleisiä sääntöjä / toimintamalleja kodeissa. Mitäs sanotte? Löytyykö kotoanne näistä "säännöistä" mitään? Onko teillä omia rutiineja, joita perheenne noudattaa juuri tiettyinä viikon päivinä ja jotka olette opettaneet lapsillenne? Onko rutiineja vaikea lähteä muuttamaan? Jos olet tottunut saunomaan viimeiset 10 vuotta joka lauantai, tuntuisiko oudolta laittaa sauna päälle keskiviikkona? Vanhemmille ihmisille tietyt rutiinit helpottavat elämistä, mutta miten on meidän nuorempien laita. Olemmeko tapojemme orjia vai pystymmekö "elämään hetkessä" ja fiiliksen mukaan? Vai luovatko säännöt ja rutiinit turvallisen kasvuympäristön lapsillemme..?   


Marika

1 kommentti:

  1. Mä oon myös joskus lukenu tuosta että sänky kannattaisi jättää petaamatta. Oli joku aikamäärekkin mut sitä en nyt muista :)

    VastaaPoista