lauantai 14. helmikuuta 2015

Mitä tekemistä Melatoniinilla on kodin valaisimien kanssa?

Kaikilla valaisimilla on oma tarkka tehtävänsä. Päällimmäisenä ajatellaan usein yleisvaloa, mutta voidaan ajatella myös työvaloa, tunnelmavaloa, kulkuvaloa ja turvallisuusvaloa. Huolella suunniteltu valaistus korostaa asumisen eri tilanteita. 
Sisustaessa on mietittävä valon määrän tarvetta. Jos huoneessa on paljon mustaa tai muita tummia sävyjä, tarvitaan valoa paljon enemmän kuin jos tilassa olisi ainoastaan valkoisen ja vaalean sävyjä. 

Remonttia suunniteltaessa jouduimme hyvissä ajoin miettimään, millaisen valaistuksen haluaisimme. Mietimme oikeat ja turvalliset ratkaisut yhdessä sähkömiehenkanssa. On eri asia suunnitella sähköratkaisuja vanhaan taloon kuin uuteen juuri valmistuvaan taloon. Halusimme poistaa yhden seinän ja jouduimme miettimään, kuinka ratkaisemme sähköongelmat, jotka seinän poistaminen aiheuttaisi. Seinä oli leveydeltään noin metrin leveä ja seinän sisäpuoli oli täynnä johtoja!! Sähkömies ehdottikin, että rakentaisimme kattoon kourun, jonne johdot tulisivat piiloon. Lopputuloksesta tuli todella siisti ja hyvä. 

Jos tila on suuri ja samaan tilaan tulee enemmän kuin yksi kattovalaisin, näyttää hyvältä, jos kattovalaisimet ovat samantyylisiä tai muistuttavat toisiaan. Meillä on yhtenäisenä tilana olohuone ja ruokailutila, joten ostin tilaan samaa sarjaa olevat kattovalaisimet. Molempien valaisimien katkaisimiin asennutimme himmentimet. Saamme säädettyä valot todella kirkkaiksi tai halutessamme himmeäksi. Niillä saa kauniisti luotua tunnelmaa. 

Olohuoneen pöydän yläpuolella oleva valaisin joka on samaa
sävyä kuin ruokailupöydän valaisin.


Ruokailuryhmän yläpuolella oleva valaisin

Keittiössä jossa valmistetaan ruokaa, on oltava riittävästi valoa. Jos tila on kapea ei valaisin voi olla riippuva että et kolhi valaisinta kaapin ovia avatessasi. Löysin keittiöön meille kauniin ja hyvin valaisevan spottivalosarjan. Valaisimia kiskolla on neljä ja lamput saa kohdistettua juuri niin kuin itse haluaa. Valo on todella kirkas ja sopii hyvin keittiöön. 


Myös "tuulikaappieteisessä" meillä on samanlainen valaisin, mutta vain kahdella lampulla. 


Makuuhuoneen valaistusta tulee suunnitella tarkasti. Millainen valaistus on riittävän himmeä tilaan, jossa nukahtaminen tapahtuu. Makuuhuoneen valaisin on yksi kodin tärkeimmistä valaistuksista. 
Auringonvalo vaikuttaa silmän pupillin kautta melatoniinin tuotantoon siten, että sitä syntyy pimeässä ja se vähenee päivänvalossa. Tämä hormoni säätelee ihmisen päivä ja yö rytmiä. Melatoniini auttaa siis elimistön sisäistä kelloa pysymään ajassa säädellen vuorokausirytmiä ja edistäen samalla unensaantia. Melatoniini vaikuttaa unta edistävästi illalla ja päivänvalo vähentää sen määrää päiväsaikaan lisäten vireyttä. 
Jos olet huolissasi huonosta unenlaadusta tai sinun on iltaisin vaikeaa nukahtaa, saattaa olla, että yksi syy on se, että muutama tunti ennen nukahtamista olet saanut liikaa valoa. Valaistus tulisikin suunnitella siten, että iltavalaistus olisi lämminsävyistä. Himmeä valaistus ennen nukahtamista voi parantaa unenlaatuasi ja se voi jopa laskea verenpainettasi. Mieti vaikka aurinkoa, aamulla kun aurinko nousee, sen valon väri on punertavaa ja siitä se muuttuu päivänvaloksi. Illalla taas sen laskiessa, valon väri muuttuu punertavaksi ja lämminsävyiseksi joka rauhoittaa ja rentouttaa..  

Jos illalla tykkäät lukea ennen nukahtamista, älä laita kaikkia valoja huoneessa päälle. (Ellet tarvitse huonon näön takia paljon valoa). Itse lukiessani iltaisin pidän päällä yöpöydällä olevaa lamppua. Se valaisee riittävästi niin, että näen hyvin lukea. Valo on kuitenkin tarpeeksi himmeä..


Kuinka moni ajatteleekaan valon tärkeyttä suunnitellessaan kodin valaistusta. Usein vain puhutaan luonnon valosta. Kuinka tärkeää on saada valoa. Pimeys väsyttää ja masentaa ja mikään ei huvita. Vaikka ulkona olisi pimeää, voit saada riittävästi valoa sisällä kotonasi oikealla valaistuksella. Hehkulampun valo ei ole sama asia kuin auringon valo, mutta myös sisävalaistuksella on iso merkitys jaksamiseen. 
Kirkas valo parantaa ruokahalua ja aktiivisuutta päivän aikana ja himmeä valo rauhoittaa sinua ja auttaa sinua nukahtamaan.. 

Olen joskus kuullut, että oikeanlaisella valaistuksella on suuri vaikutus lypsylehmien maidon tuotantoon, terveyteen ja hedelmällisyyteen. Lypsylehmät tuottavat paremmin maitoa kun niihin on kohdistettu oikeanlainen valaistus varsinkin talvella kun ulkona on pimeää. :)
Ihanaa ystävänpäivää kaikille <3

Marika


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti