sunnuntai 30. elokuuta 2015

Onko miehellä velvollisuus osallistua kotitöihin?

Otsikon aihe on tulenarka joillekin perheille. Monissa perheissä riidellään tämän vuoksi kun ei löydetä yhteisiä sääntöjä siihen, kenelle kodin hoitaminen loppu peleissä oikein kuuluu. Törmäsin eilen sosiaalisessa mediassa keskusteluihin, joissa pohdittiin otsikon kysymystä. Päätin haastetalla ystäviäni aiheeseen liittyen. Olen haastatellut kongolaisia, angolalaista, turkkilaista, iranilaista ja suomalaista. Olen kysynyt miesten ja naisten mielipiteitä asiasta ja nyt kerron teille koosteen siitä, miten eri maista kotoisin olevat ajattelevat kotitöistä ja siitä, kenelle se loppujen lopuksi kuuluu. Paljastan myös muutamia mielipiteitä suomalaisten suusta, joihin törmäsin keskustelupalstoilla. Tämän kirjoituksen luettuasi haluaisin, että kertoisit oman mielipiteesi aiheeseen liittyen. Voit tehdä sen nimettömänä tai omalla nimelläsi. 
Haastattelussa Kongosta kotoisin oleva Blandine

Täytyykö miehen osallistua kotitöihin? "Kyllä täytyy, kotityöt täytyy hoitaa yhdessä miehenkanssa ja tasapuolisesti. Jos molemmat käyvät töissä, on keksittävä yhdessä ratkaisu siihen, kuinka kotityöt hoidetaan." Jos mies ei suostuisi tekemään pyynnöstä huolimatta kotitöitä, Blandine hoitaisi kaiken itse. Kongossa keittiö on "naisen toimisto". Vaimo hoitaa ruoan,lapset, pyykit ja kodin siivouksen. Mies käy töissä, hakee puita ja hoitaa raskaimmat tehtävät. Osa Kongolaisista naisista käy töissä ja sen lisäksi hoitavat yksin kodin. 

Haastettalussa Kongosta kotoisin oleva Blaise Safari

Blaise, teetkö kotitöitä? "Kyllä, ehdottomasti. Teen kaikkea, mikä kuuluu kodin siivoukseen." Blaise on valmis imuroimaan, pesemään pyykkiä, tiskaamaan, tekemään ruokaa, ihan mitä vain. 
Tarvitseeko sinua pyytää erikseen tekemään jotain? "Ei tarvitse, teen kaiken oma-aloitteisesti kunnioituksesta naistani kohtaan. Miehen on osallistuttava kaikkeen. Kotityöt kuuluu naiselle, mutta mies saa valita osallistuuko hän myös niihin. Kongossa nainen tekee enemmän, mutta mies auttaa sen mukaan mitä ehtii." Blaisen perhe on kasvatettu siten, että toisia autetaan ja kaikki tehdään yhdessä.
Haastattelussa Iranista kotoisin oleva Sapur Ahmadi

Sapur asuu avoliitossa ihanan naisen kanssa ja heillä on kaksi todella suloista lasta. Sapur teetkö sä kotitöitä? "Kyllä teen kotitöitä, kaikkea paitsi pyykkäämistä ja se on avovaimon puolelta sääntö!" :) Kuuluuko mielestäsi miehen tehdä kotitöitä? Ja tarvitseeko sinua erikseen pyytää tekemään kotitöitä? "Se on siitä kiinni mihin on tottunut. Lapsuudenkodissakin tuli siivottua, joten miksi en pitäisi omaa kotiakin siistinä. Eli harvoin minua tarvitsee pyytää erikseen tekemään mitään. Ja jos suoraan saa sanoa, niin kyllä minusta miehen kuuluu tehdä kotitöitä." Olet Iranista kotoisin, tarvitseeko miehen Iranissa osallistua kotitöihin? " Isäni ei tehnyt koskaan kotitöitä, paitsi ruokaa hän kyllä teki. En usko, että Iranissa miehet joutuvat taikka haluavat edes siivota." 
Haastattelussa Angolalaistaustainen nainen

Haastateltava asuu suomalaisen miehen kanssa ja heillä on yksi lapsi. Osallistuuko miehesi kotitöihin? " Kyllä osallistuu aina silloin tällöin kun työkiireiltään ehtii. Hän imuroi, pesee wc:n ja käy välillä kaupassa. Joskus hän siivoaa vapaaehtoisesti ja joskus pitää pyytää tekemään." Kuuluuko sun mielestä miehen osallistua kotitöihin? "No miksi ei. Yleensä se on kyllä niin, että nainen hoitaa kotityöt, mutta voihan ne myös jakaa." Osaatko sanoa kuinka Angolassa hoidetaan perheen kesken kotityöt? "Luulen, että siellä kotityöt on naisen hommaa." Haastattelussa Turkista kotoisin oleva mies

 Kuinkas Turkissa hoidetaan kotityöt? "Yleensä kodin siivouksen tekee nainen, koska ennen vanhaan miehet kävivät töissä ja toivat leivän pöytään ja naisen tehtävä oli pitää taloa pystyssä. Nykyään miehet auttavat kotona ja tekevät samoja asioita kuin naiset. Itä-Turkissa on vanhanaikainen kulttuuri, mutta Länsi-Turkissa miehet auttavat kotona vaimoaan." Suomessa asuessasi osallistutko itse kotitöihin? "Joo kyllä osallistun, mutta en aina."


Haastattelussa suomalainen nainen

Suomalainen aviopari. Täytyykö miehen tehdä kotitöitä? "Kyllä täytyy, jos hän ei tee niin asiasta keskustellaan." Pitääkö sinun pyytää miestäsi tekemään töitä kotona? "Pitää pyytää, hän ei tee itse aloitetta siivoamisen suhteen. Mutta jos pyydän, hän kyllä tekee." Huomaako miehesi jos teillä on sotkuista? "Sotkua ei huomaa, mutta siisteyden hän kyllä huomaa. Kun mieheni auttaa kotitöissä ja vaikka hän tekisi jonkin asian väärin, en valita asiasta hänelle, koska arvostan sitä, että hän ylipäänsä tekee jotain." Pitääkö mielestäsi miestä palkita kotityön tekemisestä? " Ei tarvitse palkita, kiitos riittää hyvin".Millaisiin lauseisiin törmäsin netin keskustelupalstalla..

"Naiset, älkää suostuko yksin tekemään kaikkea kotona, jätätte vain tekemättä"

"Kyllä ne miehet alkavat siivoamaan kun koti on tarpeeksi likainen"

"Pakko miesten on alkaa tiskaamaan kun puhtaat astiat loppuvat kaapeista"

"Kotityöt ovat riidan aihe joka kerta"

" Jos mies ei osallistu pyykin pesuun, niin pesen vain omat pyykkini"

Tällaiset lauseet naisten suusta pistivät silmään tänään. Voisin kuvailla omia tunteitani, että olin aika järkyttynyt luettuani lauseet. Kuinka pitkälle nainen on oikeasti valmis menemään, että saa miehen siivoamaan? Kuinka paljon mies kestää sitä, että nainen uhkaa lopettaa kotityöt kokonaan? Oma mielipiteeni asiasta

Olen aina rakastanut siivoamista. Rakastan puhtautta, järjestelmällisyyttä ja kaunista kotia yli kaiken. Mutta, myös minulla on päiviä, jolloin en jaksa tehdä yhtään mitään. Haluan vain olla tekemättä mitään ja pesemättä ainoatakaan pyykkikoneellista. Näinä päivinä tarvitsen miestäni. Jos tiedän, että tulossa on raskas viikko, kirjoitan miehelleni lapun ja pyydän, jos hän voisi hoitaa imuroinnin. Imurointi on asia jota inhoan. Olen myös pyytänyt, että mieheni tyhjää tiskikoneen jokaisena päivänä. 90% hän muistaa asian.. Mun mielipide on, että kotityöt kuuluu naiselle ja jos nainen pyytää apua, miehen on autettava. 

Meillä mies ei ota imuria kaapista oma-aloitteisesti vaan asiasta täytyy sanoa. Se millä saan motivoitua häntä on kehuminen ja kiittäminen ja joskus pienet palkinnot :D Miehet rakastavat kehuja! He tuntevat olonsa tärkeiksi ja pitävät onnistumisen tunteesta. Sanon usein miehelleni jos hän imuroi, että: voi että sä olet tuossa hyvä :D Hymy huulilla hän jatkaa imurointia. Miehiä täytyy kehua ja kannustaa!! Ja minä teen sen todella mielelläni. Rakastan kehua häntä! Hän myös vuorostaan sanoo kun olen siivonnut, että ihanaa kun koti on näin siisti. Lause tuntuu hyvältä ja tiedän, että olen onnistunut vaimona. Usein kun mieheni lähtee viemään mattoja ulos, lähden mukaan pitämään seuraa. Yhteinen vapaa-aika on välillä niin vähissä, että nautin kun saamme viettää aikaa yhdessä. Siivoten tai ei. Meillä on lapsi tulossa ja tiedän, että arki tulee muuttumaan. Enää en ehdi samalla tavoin siivoamaan kuin nyt, mutta olen 100% varma, että yhdessä saamme pidettyä kodin edelleen siistinä. Tiedän, että saan olla todella onnellinen siitä, että mieheni auttaa minua kaikessa. Koskaan ei tarvitse pyytää kahta kertaa. Myönnän kuitenkin sen, että olisi aika uskomaton tunne tulla kotiin, että koko koti olisi siivottu ja ruoka pöydässä.. Kerran näin on tapahtunut 9 vuoden avioliiton aikana! Koti oli siivottu ja kynttiläillallinen odotti. Ruuaksi oli ranskalaisia ja nauravia nakkeja :D Romanttista eikö vain. Mulle se oli niin iso asia että muistan sen koko loppu elämäni. <3 Kun meidät vihittiin meille sanottiin, että kilpailkaa toistenne kunnioittamisessa ja sitä sääntöä pyrimme noudattamaan jokaisena päivänä. Herättikö teksti teissä tunteita? Kuinka teidän perheessänne toimii työnjako? Osallistuuko miehenne kotitöihin ja tekeekö hän sen vapaaehtoisesti? 

Marika


2 kommenttia:

  1. Minusta kotityöt on perheen asia, ei todellakaan kenenkään tietyn perheenjäseneen asia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Yvonne ja kiitos kommentistasi. Luulen, että meistä kaikki on vähän eri linjoilla siinä, kenelle ne kotityöt oikein loppupeleissä kuuluu. Ihanaa olisi jos jokainen hoitaisi oman osuutensa niin kaikki olisivat tyytyväisiä. :) -Marika-

      Poista