sunnuntai 30. elokuuta 2015

Oman kodin sotku voi aiheuttaa krapulan

Istahda hetkeksi miettimään, mitä jos saisit kaikki viikonloput ja lomat vain olla eikä tarvitsisi keskittyä kodin siivoamiseen ja tavaroiden läpikäymiseen. Olisit paremmalla tuulella, kun kodissanne ei olisi niin paljoa ylimääräistä tavaraa ja siivoaminenkin kävisi nopeammin. Uskallan väittää, että teet saman siivouksen joka ikinen viikko ja samat lipastot ja huoneet keräävät sitä ylimääräistä tavaraa ympärilleen. Jatkuva kierre ahdistaa ja kohta et enää jaksa hallita koko tilannetta. Osta itsellesi aikaa ilmaiseksi!! 

Punnitse jokaisen tavaran käytännöllisyys ja tarpeellisuus. Tarvitsetko tavaraa todella? Tuoko tavara sinulle iloa vai ahdistusta? Tavarat joista et ole malttanut luopua ja joita et ole edes tarvinnut pitkiin aikoihin pilaavat kaiken vapaa-aikasi. Miksi ihmeessä säilytät turhaa tavaraa? Laatikot notkuvat vanhoja muistoja joiden olemassaoloa et ole edes muistanut. Milloin tavarasta tuli sinulle toinen työ? Milloin kodistasi tuli sinulle toinen työpaikka. Koti ei saa tuntua työltä.

Ihmisellä kuluu liian paljon aikaa ja energiaa siihen, että he saavat oman kodin hallintaan. Me kaikki olemme väsyneitä loppuviikosta työn vuoksi. Eikö jokaisella silloin täytyisi olla oikeus huilata vapaa-ajalla eikä aloittaa uutta "työurakkaa" omassa kodissaan. Ylimääräisen tavaran pois karsimisella ostat itsellesi lisää vapaa-aikaa. Kotia on helpompi hallita ja pitää järjestyksessä.  Älä tuhlaa kaikkea vapaa-aikaasi ja lomiasi kodin siivoukseen. Ansaitset niin paljon enemmän. 
Kun käyt läpi tavaroitasi, mieti samalla miksi olet ne ylipäätään hankkinut? Hamstraatko tavaroita koska ne tuovat sinulle hyvänolontunteen? Tunne on hyvä vain hetken, koska lopulta tavarat aiheuttavat sinulle ahdistusta koska et vain enää hallitse kaaosta, jonka olet itse kerännyt. Anteeksi suoraan puhuminen, mutta haluaisin auttaa sinua. Tiedän monia, monia jotka viettävät kaiken vapaa-aikansa siivoten ja ovat niin uupuneita kun uusi työviikko taas alkaa. Törmäsin erääseen tapaukseen, jossa joku kysyi osaako ketään suositella kirjaa jossa neuvotaan kuinka kodin saa siistiksi ja tavarat hallintaan?! Yksi neuvo minulta, opettele luopumaan tavaroistasi. Et tarvitse siihen kirjoja, et luentoja etkä palkattua siivoojaa! Sinä pystyt siihen kyllä <3
Otsikon kysymys viittaa siihen, tunnetko, että voit huonosti kodissanne? Onko keittiö jatkuvasti niin sekainen ja likainen, että viet mieluummin perheesi ulos syömään? Olin aikanaan 16 vuotta samassa ravintolassa töissä ja olen nähnyt, kuinka vuosikaudet samat perheet kävivät monta kertaa viikossa syömässä ravintolassamme. Syytä en tiedä, mutta saattaa olla, että taustalla voi olla jonkinlainen kodin kaaos, jota äidit lähtivät kotoa pakoon.. 
Haluaisitko olla avaamatta ovea kun ovikello yllättäen soi ja sukulaiset tai ystävät tulevat yllätyskäynnille? Lapsesi haluaisivat mennä saunaan, mutta se ei onnistu, koska sauna on toiminut jo pitkään varastona. Pyykkivuori kasvaa ja mihinkään ei mahdu enää vaatteita kuivumaan. Luulen, että naiset saattavat tuntea krapulan tapaista pahaaoloa tällaisissa tilanteissa. 
Voit harjoitella luopumista

Etene pikku hiljaa ja kehityt koko ajan paremmaksi. Aloita pienistä asioista. Ajattele luopumisen aloittamista ensiaskeleina. Pikkuhiljaa pystyt luopumaan jo useammasta tavarasta ja kohta huomaat, kuinka helppoa se onkaan. Näet nyt, kuinka siivoaminen helpottuu ja kuinka nopeasti saat kodin aikaisempaan verrattuna järjestykseen. Kun homma on kokonaan hallinnassasi, sinulle muodostuu rutiini kodin siisteyden ylläpitämiseen ja opit jatkossa toimimaan jokaisen tavaran kohdalla oikein. Hyvänolon tunne voimistuu ja vapaa-aikasi lisääntyy. 
Luovu näistä jo tänään

* vanhat lentoliput, junaliput
* ikivanhat palkintopokaalit ja mitalit
* posliiniesineet, posliininuket
* matkamuistot, kaikki ylimäräinen pieni krääsä jota kerääntyy jokaisen laatikon pohjalle
* vanhat seinäkalenterit. Vaikka niissä olisi kuinka söpöjä kuvia, et tarvitse kalentereita enää koskaan
* jääkaappimagneetit
* hävitä dvd ja cd kotelot. Laita levyt kansioihin joihin mahtuu 200 levyä sisään. Tällä tavalla säästät uskomattomasti tilaa!
* Vanhat onnittelukortit, hääkutsut, kiitoskortit. 
* valokuvien tuplakopiot

Hyvää alkanutta viikkoa kaikille.

Marika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti