tiistai 25. elokuuta 2015

Kun kaikki muuttuu

Tervehdys pitkästä aikaa. Siitä on yli kaksi viikkoa kun viimeksi olen kirjoitellut tänne. Syy siihen, etten ole kirjoittanut on se, että olen raskaana :) Raskaus ei tietenkään ole syy olla kirjoittamatta blogia, vaan olen ollut niin järjettömän väsynyt viimeiset pari viikkoa, että kaikki vapaa-aika on mennyt nukkuen. Otsikko puhuu puolestaan kun vauva on tulossa taloon. Tästä ei ole tulossa vauva-blogia, mutta tässä kirjoituksessa käsittelen hiukan sitä, kuinka sisustajan koti muuttuu, kun asumaan tulee pieni ihminen, joka valvottaa, "sotkee" ja tekee kodista sekamelskan.. 

Olen koittanut antaa vinkkejä ja ideoita perheille, joilla ongelmana on sotkuinen arki ja liika tavaramäärä. Innolla odotan sitä, kuinka itse saan pidettyä kodin kauniina, siistinä ja puhtaana. Vai onko se vain toiveajattelua? Onko se edes mahdollista kun pieni vauva syntyy taloon..? Entä jos olen niin väsynyt, että koti repsahtaa ja mua ei edes kiinnosta se, miltä kodissamme näyttää. Nyt tuo ajatus tuntuu pelottavalta, mutta olen nähnyt äitejä, jotka yrittävät selvitä arjesta yhden päivän kerrallaan. 

Ajatukset äitiyslomasta houkuttelevat. Saan jäädä kotiin ja vapaa-aika alkaa ;) Okei, tiedän, että päivän rytmin määrää vauva, mutta toivon todella, että osaisin käyttää ajan oikein silloin kun lapsi nukkuu. Olen siitä erikoinen, että rentoudun, kun saan siivota ja sisustaa. 


Lapsi syntyy tammikuussa (laskettuaika) joten mulla on nyt syksy aikaa tehdä suunnitelmat lapsen tavaroita varten. Olen puolessa välissä raskautta ja olen jo nyt tyhjännyt vauvalle kaksi isoa kaappia. Aion saada kaiken mahtumaan "piiloon" niin, että tavaraa ei loju joka puolella.  Nähtäväksi jää kuinka käy. 


Te joiden arki pyörii juuri nyt vastasyntyneen tai pienen lapsen ympärillä, oletteko saaneet kodin pidettyä puhtaana ja siistinä? Vinkkejä otan nyt minä vuorostani vastaan, että pärjään tulevan taaperon kanssa. 

Kiitos teille, jotka ette ole unohtaneet blogiani vaikka olen joutunut pitämään kirjoittamisesta taukoa. Yritän jatkossa ylläpitää blogia säännöllisesti kirjoittaen. 

Marika

5 kommenttia:

 1. Tässä oma postaukseni (vuodelta 2013) pienten lasten tuomista muutoksista kotiin ja sisustamiseen. :) Eli siivousta helpottaa ainakin kaiken "ylimääräisen" karsiminen. http://wp.me/p5PReB-a1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, täytyypä käydä lukemassa sun vinkit lapsiarkeen :) -Marika

   Poista
 2. Yhden lapsen kanssa ei juuri ongelmaa, koti oli siisti ja kaikki paikoillaan. Lapsi toki jossain vaiheessa levittää kaikki mahdolliset JA mahdottomat tavarat pitkin lattioita mutta silti järjestys oli suht iisi ylläpitää. Ja meillä myös kaksi isoa, karvaista koiraa. Silti oli siistiä ja puhdasta.

  (katsoin kuvia kun aloin epäillä ja kyllä, siistiä oli)

  ...mutta kun niitä on kaksi. Toinen sotkee samaa tahtia kun itse siivoat ja toinen tarvitsee apua jumiutuneen legon kanssa/kohnaa keittiön kaappeja/haluaa letin/äiti lue kirjaa/menee vessaan - PYYHKIMÄÄN! Huh ja puh, lapset 1v 4kk ja 5v työllistävät kyllä melkoisesti!

  Pientä lipsumista on siisteystasossa tapahtunut, pakko myöntää.

  VastaaPoista
 3. Voi että, suuresti onnea, ihania uutisia! :')

  Minä olin vauvavuoden aivan järjettömän väsynyt, mutta silti sain aina pidettyä hyvin kodin siistinä ja viihtyisänä. Mullekin sisustaminen ja siivoaminen on rentoutumista. Helpoksi sen vielä teki, että siisti kotia päivän mittaan aina vähäsen. Koskaan ei päässyt kertymään liikaa työtä. Lisäksi vauva viihtyi rintarepussa nukkuen , joten silloinkin ehti tehdä kotihommia ;)

  Pienen vauvan kanssa kodin siistinä pitäminen on vielä helppoa, siis jos oma jaksaminen antaa periksi, mutta taaperon kanssa alkaa olla jo vähän toinen juttu. Meidän poika on kova levittämään tavaroitaan ympäriinsä, mutta kovasti hän jo opettelee niitä järjestämään takaisin vaikka ikää ei ole vasta kuin 1v4kk. Hän nappailee roskiakin lattialta ihan samallalailla kuin äitinsäkin ;) Tosin hänellä ne menevät suuhun sen sijaan että veisi ne roskiin. Selvästi kuitenkin oma esimerkkini kodin järjestyksen pitämisestä on tarttunut poikaan.

  Taaperon kanssa hyvät lelujen säilytysratkaisut ovat tuoneet meille siisteyttä ja järjestystä. Kaikkea mitä pidät muutenkin esillä niin kannattaa antaa olla. Tietysti selvästi vaaralliset tai oikein tärkeät ja herkästi rikkoutuvat jutut kannattaa nostaa ylemmäs. Tärkeää kuitenkin on, että aina on tavaraa myös alhaalla. Pikkuinen oppii nopeasti, että niitä ei saa tiputtaa. Sen olen huomannut, että jos kaikki vain nostetaan ylös ja kielletään niin ne kiinnostavat vain entistä enemmän ;)

  Paljon onnea vielä raskaudesta ja onnellista odotusta <3

  VastaaPoista
 4. Vinkkejä: Kun pieni lähtee liikkeelle katso, ettei missään ulottuvilla ole mitään vaarallista.

  Sen jälkeen tulet hämmästymään mitä kaikkea potentiaalisesti vaarallista lapsi löytää jo kertaalleen varmistetusta kodista.

  Älä kuitenkaan siivoa kaikkea mahdollista varmuuden vuoksi pois, voi olla ettei lapsi innostu tonkimaan kaikkia laatikoita joihin pääsisi käsiksi.

  Sisustus tulee muuttumaan. Meillä kävi niin, että tiukan pelkistetty muuttui rönsyilevämmäksi ja monikerroksisemmaksi: sinne tänne putkahtelevat merkit lapsen touhuista eivät ole kuin huutomerkki, kun sisustus ei ole sohva keskellä latoa -tyyppinen :D

  Törmäsin kuvaan, jonka sanoma pisti miettimään: voit saada näistä kaksi 1) onnelliset lapset 2) puhdas koti 3) oma mielenterveys...

  VastaaPoista