maanantai 5. tammikuuta 2015

Oletko vaihtamassa huoneen värimaailmaa? Katso mitä värit kertovat!

Oletko ajatellut maalata tai vaihtaa tapetteja kotonasi? Kamppailetko oikean värin kanssa? Usein ongelmana on kun lähdetään muuttamaan värimaailmaa se, minkä värin valitsen, uskallanko laittaa jotain erilaista ja mitä sitten jos se ei sovikkaan.. 
Haluan hiukan avata teille, mitä erilaiset värit kertovat ja miten ne vaikuttavat huoneessa. Kaikki värit ovat kauniita kunhan ne ovat oikeassa paikassa, vääriä värejä ei ole olemassakaan, ainoastaan vääriä värivalintoja. Kun lähdet vaihtamaan väriä huoneen seinällä, mieti huonetta jonka aiot maalata, tarvitseeko huone viileää väriä vai jotain lämmintä? Valitse väri joka antaa sinulle kotoisan tunnelman. Jokainen viihtyy kodissa joka on itsensä näköinen ja omien valintojen pohjalta suunniteltu kokonaisuus. 
Hillitty ja kodikas tunnelma syntyy vaaleista ja luonnonläheisistä sävyistä. Luonnolliset ja maanläheiset sävyt luovat rentouttavan ja rauhoittavan tunteen. Neutraalit ja luonnonläheiset sävyt ovat loistava valinta taustaväriksi kun halutaan rauhoittava tunnelma huoneeseen. Hillityssäkin tilassa tulisi olla eriasteisia tummuus- ja vaaleus eroja, että huoneen värimaailma ei olisi liian lattea. Hillityilläkin väreillä voi leikkiä ja luoda tunnelmaa. 

Makuuhuoneessa katseenvangitsija on sängynpääty.
Halusin, että pääty erottuu kauniisti seinästä,
 joten valitsin sängynpäätyseinäksi ruskean ja muut seinät ovat valkoisia.


Olohuoneessa katseenvangitsija on suuri valkoinen
nahkasohva ja sohvan erottuvuuden varmistin ruskean sävyisellä seinällä.
Myös valkoisen suuren peilin sain erottumaan ruskealta taustalta. 

Valkoiseksi maalatut rappuset tulevat myös kauniisti esiin ruskeaa seinää vasten.

Mieti, onko sinulla joitain huonekaluja jotka haluat saada näkyviin, erottumaan ja luomaan kodikkuutta. Tai onko juuri päinvastoin, et halua sohvan erottuvan huoneesta vaan sulautuvan sen seinien värimaailman kanssa.. Vaihtoehtoja on siis paljon. 
Kylmät värit luovat rauhallisuuden tunteen. Sininen, turkoosi ja siniharmaa ovat viileitä värejä ja yhdistettynä ne valkoiseen, luovat ne rauhallisen tunnelman huoneeseen. Sininen väri on loistava vaihtoehto makuuhuoneeseen. Sininen väri  auttaa myös nukahtamaan paremmin. Kylmät värit ovat hyvä vaihtoehto myös silloin kun halutaan saada huonetta suuremmaksi ja avarammaksi. Värivalinnoilla voidaan siis vaikuttaa huoneen kokoon ja muotoon sekä mittasuhteisiin. 
Kun halutaan tehdä huone eloisaksi ja halutaan tietynlaista energiaa huoneeseen, on punaisen sävy oikea ratkaisu. Mitä punaisempi, sitä energisempi. Punainen on voimakas väri ja sitä tulisi käyttää harkitusti. En ehkä laittaisi kaikkia huoneen seiniä punaiseksi, vaan se toimii hyvin tehosteseinänä, tuomaan energiaa huoneeseen. Kun voimakkaita värejä käytetään liikaa yhdessä huoneessa, tekee se huoneesta ahtaan tuntuisen. 
Keltaisen ja oranssin eri sävyt tuovat huoneeseen lämpöä ja valoa. Kaikki tunnelmavärit täytyy suunnitella huoneeseen huolella, sopivana annoksena jolloin väri antaa huoneelle juuri oikean tunnelman. Voimakkaiden värienkanssa tulee aina käyttää myös vaaleita sävyjä tukemaan voimakkaiden värien tuomaa tunnetta. 

Kuvassa on käytetty punaista kauniisti. Sitä ei ole liikaa huoneesssa,
vaikka suuret sohvatkin ovat punaiset.

Kuva lainattu täältä www.hadwallpapers.com

Etsiessäsi oikeaa väriä katselet värikarttoja kaupoissa ja näet vain todella pienen osan väristä kaupassa. Maalikaupoissa on usein erilaisia valaistuksia, joissa voit vertailla, miltä tietty väri näyttää oikeassa valossa. Valo ei vain kerro sitä, miltä väri tulee näyttämään suurella pinta-alalla. Tämän takia, mieti rauhassa, mitä värimaailmaa olet hakemassa ja mikä on huoneeseesi haluttu tunnelma. Viileä, rauhoittava vai energinen? Jos olet valitsemassa voimakasta väriä, valitse alkuun hiukan vaaleampi sävy. Jos budjettisi antaa periksi, tämän jälkeen näet, haluatko seinästä vielä voimakkaamman ja voit valita seuraavan asteen maalin sävystä. 
Valoilla on värin kannalta suuri merkitys. Oikea valaistus tuo värin parhaiten esille. Valon laatu, voimakkuus ja ikkunoiden ilmansuuta vaikuttavat siihen, miten väri tulee esiin huoneessa. Sama värisävy näyttää erilaiselta auringossa ja keinovalossa. Huomioi myös, että luonnonvalo värjää kaikkia värisävyja sinertäväksi. Jos epäilet, miltä väri tulee näyttämään huoneessa jossa sinulla on tietty valaistus, ota värikarttoja lainaksi kotiin ja testaa, miltä värisävyt näyttävät kotonasi valaistuksesi alla. 

Värikartasta huomaa hyvin lämpöiset ja kylmät värit
Kuva lainattu täältä www.tikkurila.fi

Maalin kiiltoaste vaikuttaa värin tummuusasteeseen. Mattapintainen ja himmeä väri vaikuttavat siten, että väri näyttää vaaleammalta kuin kiiltäväpintainen maali.
Vastavärit esimerkiksi punainen ja vihreä antavat levottoman vaikutelman jos ne asetetaan vierekkäin, huoneessa väri korostuu parhaiten, jos sen tueksi tuodaan pieniä yksityiskohtia vastaväreillä. Jos käytät harmaan eri sävyjä, pidä kaikki sävyt joko kylminä tai lämpöisinä. Jos sekoittelet  kylmän ja lämpöisen eri  harmaan sävyjä, ne voivat "värittää" toistensa sävyt siniseksi tai jopa kellertäväksi. 
Tummilla ja voimakkailla väreillä pystyt siis madaltamaan ja pienentämään huonetta, kun taas vaaleilla ja kylmillä sävyillä saat tilaa luotua korkeammaksi sekä avarammaksi. 

Valkoinen tuo mieleen lumen, pilvet ja joutsenet. Sininen tuo mieleen taivaan, meren ja kissankellon. Punainen tuo mieleen rakkauden, joulun, ruusun. Keltainen tuo mieleen auringon, voikukat, pääsiäisen. Vihreä tuo mieleen nurmikon, omenan, sammakot. Ruskea tuo mieleen puut, sienet, kahvin. Musta tuo mieleen yön, savun, tähtitaivaan. Oranssi tuo mieleen porkkanan, vaahteralehden, syksyn. 
Kun ajattelet väriä, mieti mitä väri tuo sinulle mieleen. Itse olen valinnut jokaiseen huoneeseemme saman ruskean sävyn pääväriksi huoneisiin. Ruskeaa tukee huoneissa valkoinen. Olen käyttänyt ruskeaa tehoste värinä huoneissa ja sama värimaailma toistuu koko asunnossa. Olen siis tukenut ruskean väriä valkoisella. Minun on täytynyt varoa, että en ole asettanut liikaa eriväristä valkoista ruskean ympärille. Kaikki valkoisen sävyt joita meillä on, ovat asteikoltaan samansävyistä valkoista. Valkoisen sävytkin voivat riidellä keskenään. Energiaa huoneisiin olen luonut voimakkailla, energisillä väreillä suhteutettuna oikeaan määrään. 

Aikaisemmissa asunnoissamme, meillä oli jokaisessa huoneessa tapetit. Huomasin kuitenkin sen, että tapetin valitseminen on todella vaikeaa. Olen siis päättänyt, että ainakin toistaiseksi pysyn maalissa,koska olen löytänyt juuri oikean värin, josta pidän päivä päivältä enemmän ja enemmän. Jos et ole aikaisemmin kokeillut maalata seiniä ja sinulla on ollut vain tapetteja, suosittelen kokeilemaan rohkeasti. Kaunis maalipinta tekee koko huoneesta kauniin. Ruskealla värillä halusin tuoda syvyyttä avaraan tilaan

Saman tunnelman sain tuotua myös oikean värisellä tapetilla. 
Huone on pieni, joten siksi valitsin kiiltäväpintaisen tapetin josta valo heijastaa. 


Hyvää loppiaista kaikille!

Marika

2 kommenttia:

  1. Olen samoilla linjoilla seinien värimaailman kanssa. Tosi kivasti tulee huonekalut esille ja valkoiset listat ja peilien puitteet korostuu seinää vasten. Meillä on alakerrassa myös beiget seinät, ehkä kaksi astetta vaaleanmat kuin teillä (tosin kuvasta on aina vaikea sanoa todellista väriä) ja yläkerrassa taas vaalean harmaat. Teillä on sama keittiönpöytä kuin meilläkin. Kivalta näyttää samaa sarjaa oleva olkkarin pöytäkin :) Teidän sängynpääty on tosi hieno. Ootko tehnyt sen itse vai ostanut? Oon nähnyt netissä diy-ohjeita ja haaveillut tekeväni sellaisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Riikka, kiitos kommenteistasi! Ihanaa kuulla sinun kotisi värimaailmasta! :) Sängynpäädyn olen ostanut designpuoti.fi verkkosivuilta. Se on tosi kestävää kangasta ja toivon mukaan kestää meillä pitkään. Mietin jossain vaiheessa, että olisin tehnyt sängynpäädyn itse, mutta kun löysin netistä kuvan tuosta meidän päädystä, oli se pakko saada meille :) Luulen, että päädyn saa hyvin tehtyä itse ja saa juuri sellaisen kuin haluaa. Remontin aikana, ei ollut riittävästi aikaa joten katsoin parhaaksi tilata valmiin päädyn. Ihanaa uutta vuotta sinulle! -Marika-

      Poista