lauantai 3. tammikuuta 2015

Tiesitko tämän? Eteinen antaa kodistasi ensivaikutelman!!

Kun puhutaan kodista, kodin eri huoneista, puhutaan usein keittiöstä joka on "kodin sydän", olohuoneesta jossa oleskellaan, makuuhuoneista joissa nukumme, työhuoneesta jossa työskentelemme, kylpyhuoneesta jossa peseydymme jne. Todella harvoin kukaan puhuu kodin eteisestä. Harvalla käy edes mielessä, että eteinen on tila, jonka ihmiset näkevät ensimmäisenä kun astuvat kotiisi. Miksi eteisestä ei puhuta? Miksi eteinen on niin tylsä? Miksi eteinen on niin arkea.. Ehkä siksi, että sielä ei kukaan vietä aikaa.. Kuitenkin se on yksi tärkeimmistä huoneista asunnossamme. Eteisestä vieraat saavat ensivaikutelman miltä kotimme näyttää eteisestä astuttaessa peremmälle...Koetko, että eteinen on aina sekaisin? Et hallitse eteisessä olevaa kaaosta, tavaroiden paljoutta? Et osaa suunnitella eteiseen sopivia tilaratkaisuja tai säilytysjärjestelmiä? Haluan antaa sinulle vinkkejä, kuinka voit muokata ja järjestää eteisesi niin, että vieraat ihastuvat asuntoonne jo eteisen kohdalla. 


Näyttääkö tutulta?

Tai tämä? 

Sekasotku kuvat kopioitu täältä  ordinarefi.wordpress.com 

Toimivasta eteisestä hyötyy kaikki kodin asukkaat. Kiireen keskellä sekavasta eteisestä ei usein löydä avaimia, hanskoja, kenkiä tai muita tärkeitä esineitä. Kun kaikille esineille on oma tilava paikkansa, toimii koko homma moitteettomasti. 
Suunnittele kuinka haluat eteisen toimivan. Melkein kaikilla on "tuulikaappi" / "pikkueteinen" kun astutaan ovesta sisään. Tila on niin pieni, että siihen ei tule laittaa minkäänlaisia säilytystiloja muuta kuin naulakko. Älä tunge tilaan edes kapeaa lipastoa, kenkätelinettä, tuolia tai mitään koreja. Seinään kiinnitettävä naulakko on ainut, joka tilaan mahtuu kokonsa puolesta. Jos haluat laittaa hattuhyllyn/naulakon, laita se tarpeeksi ylös. Muista myös asettaa naulakko vastakkaiselle puolelle kuin mihin ovi aukeaa. Muuten takit ovat ovea avatessa tiellä.Pieneen eteiseen kannattaa myös valita lattiamateriaaliksi laatta/kivi. Kuraa,hiekkaa ja lunta tulee kenkien mukana sisälle ja laattalattia on tällöin helppo pitää puhtaana ja se ei mene huonoksi kastuessaan. 


Kuva meidän pikkueteisestä remontin valmistuttua, kuvasta puuttuu vielä lattialista ja matto.
Muuten ei tilaan tullut mitään muuta. 

Sitten muu eteinen. Riippuen tilasta, jos on mahdollista, hanki eteiseen korkeat ja syvät kaapit. Niin suuret kuin tilaan mahtuu. Liukuovet ovat todella hyvä vaihtoehto eteisessä kaapinovina. Myös se mitä kaapissa sisällä on, on tärkeää. Kaappiin on hyvä asentaa erilaisia säilytysratkaisuja. Henkaritanko, naulakoita, koreja, teline esimerkiksi imurille. Yläkaappeihin voit laittaa harvemmin käytettäviä vaatteita. Kaappiin sisälle voit laittaa myös kenkätelineet. Jokaisella on jalassaan yhdet kengät kerrallaan, niin loput kengistä voi säilyttää kaapissa. 
Jokaiselle oma säilytyskori kaappiin niin omat ulkovaatteet löytyvät helposti. 
Vaikka suuri, korkea liukuovikaappi ei olisi niin kaunis sisustusmielessä, voit luoda kauniin sisustuksen kaapista huolimatta. Rakenna eteiseesi kaunis tyyli kaapin ympärille. 
Pieneen eteiseen ei kannata seinien väreiksi laittaa kovin tummaa. Tumma pienentää tilaa entisestään ja tekee tilasta ahtaan. Valkoinen on arka väri ja vaatii jatkuvaa puhdistamista. 

Tultaessa ovesta sisään, lasket usein eteisen lähimmälle tasolle avaimet, puhelimen ja muut pikkutavarat taskuistasi. Reppu, salkku tai käsilaukku hakee paikkaansa jostain lattian nurkasta. Kun missään ei ole laskutilaa nopealla vilkaisulla, jätetään tavarat lojumaan usein lattialle. Harva alkaa väsyneenä kotiin tullessaan heti siivoamaan eteistä.. 


Hankkikaa eteiseen hyvänkokoinen lipasto, senkki tai muu jossa on laatikoita tai kaappeja. Laatikosto on helppo, jokainen voi vetää ylälaatikon auki ja laskea tärkeät käyttötavarat sinne. Kannataa siis pitää ylimmäinen laatikko tyhjänä jokapäiväisiä käyttötavaroita varten. Toinen vaihtoehto on lipaston päälle laittaa pari pientä kaunista koria. Koriin voi pudottaa avaimet ja puhelimen ja ne löytyvät sieltä niitä tarvittaessa. 
Riittäävä valaistus on eteisessä tärkeää. Valo tuo tilaan avaruutta ja eteisen tulee tuntua väljältä tilalta jossa on helppo hengittää. Raikkaat värisävyt ja kevyet, likaa hylkivät matot ovat hyvä ratkaisu eteisessä. Monille on tärkeää, että eteisessä on tuoli johon voi istahtaa kenkiä laittaessa, ei kuitenkaan kannata sinne tuoda mitään raskasta ja suurta nojatuolia. Ellei huone ole suuri aulan tapainen tila. Pieni siro tuoli on oikea ratkaisu eteiseen. 
Yhteenvetona voisin mainita, että riittävämäärä säilytystilaa helpottaa koko perheen arkea eteisessä. Varmista, että eteisessä on tarpeeksi valoa ja eteisen lattiamateriaali, kuten myös matto eteisessä, on helppo ja nopea puhdistaa. Älkää pitäkö eteistä varastona kodissanne! Myös eteinen saa olla kaunis paikka asunnossanne. Tuoreet kukat viimeistelevät sen, että vieraat tuntevat olonsa tervetulleeksi! 
Nyt jokainen eteisen kimppuun! Tyhjätkää eteinen ylimääräisistä tavaroista ja siivotkaa se yhtä kauniiksi, kuin muu asuntonne on. Ja vieraat voivat tulla...

Ihanaa viikonloppua kaikille. 

Marika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti