keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Tarkasta kotisi 20 likaisinta kohtaa!!

Kotia siivotessamme useimmat tekevät sen perus viikkosiivouksen samalla rutiinilla. Matot ulos, pölyjen pyyhkiminen, imurointi ja lattioiden ja vessan pesu.. Toisinaan siivotaan kaappeja ja laatikoita mutta harvemmin puhdistetaan kohtia, joihin lika kerääntyy uskomattoman helposti ja huomaamattomasti. Ne ovat paikkoja, joita emme juuri edes ajattele puhdistavamme mutta silti käytämme niitä lähes päivittäin.. 

Tässä ne tulevat satunnaisessa järjestyksessä..

1. Keittiön rätti

Kuinka usein vaihdamme rätin? Rätillä pyyhimme kaikki likaiset kohdat keittiössä ja johon jää supermäärä bakteereja vaikka kuinka puhdistaisimme sen vedellä.. Kannattaa vaihtaa rätti uuteen vähintää joka viikko. Tiskirätin voi puhdistaa helposti kastamalla sen etikkaan ja sitruunamehuun ja kuumentamalla sitä minuutin ajan mikrossa.  Sillä saat tapettua suurimman osan rättiin pesiytyneistä bakteereista. 


2. Kaukosäädin

Kaukosäädintä ei juuri koskaan puhdisteta ja se onkin vaikea putsata. Monet "likaiset" kädet koskevat kaukosäädintä useaan kertaan päivässä.. Usein vielä "napostelemme" tv:n äärellä ja samalla vaihdamme kanavaa tai säädämme volumea.. Kaukosäätimen pintapuhdistukseen voit käyttää mikrokuituliinaa, mutta perusteellisen puhdistuksen tehdessä on kaukosäädin avattava kokonaan. Kaukosäätimen puhdistaminen säännöllisesti pidentää sen toimivuutta ja parantaa sen käytettävyyttä.


3. Jääkaapin ovenkahva

Kuinka moni edes myöntää, että ei putsaa juuri koskaan jääkaapin ovenkahvan sisäpuolta? Päällisen puolen vielä näkee silmillä, jos siinä on tahra, mutta kahvan takaa ei tule juuri putsattua. Kannattaa käydä tarkastamassa oman jääkaapin kahva...

4. Ovien rivat + Ulko-oven ripa

Kaikki koskevat oven kahvoihin ja niissä on todistetusti suuri määrä bakteereita.. Varsinkin vessan oven sisäpuolella oleva oven kahva.. kaikki ei ikävä kyllä pese käsiään vessasta tultuaan ja tarttuvat kahvaan ulos tullessaan.. Ennen kotiin astumista ja ennen käsien pesua, varsinkin kesällä kun emme käytä hanskoja, tartumme oven kahvaan ovea avatessamme.. Kaikki mitä ulkomaailmasta tuomme mukanamme, tarttuu ulko-oven kahvaan ja tuomme sen myös kotiimme..

5. Vessanpöntön vetonuppi..

Wc-pöntön nuppi on likaisin alua koko vessassa. Se tulisi puhdistaa säännöllisesti.  Vessasta poistuessa ihmiset vetävät vessan ENNEN kuin ovat pesseet käsiään... muistakaa siis vessan pesun yhteydessä desinfioida pytyn vetonuppi...
6. Hanat

Hanoihin koskemme kun olemme pesemässä käsiä.. Harvemmin kukaan laittaa ensin saippuan käsiin ja vasta sitten avaa hanan.. kun avaat hanan, peset sitten kädet ja suljet hanan, näin hanassa olevat bakteerit tarttuvat takaisin käsiin jotka tartutit siihen ennen käsien pesua.. Puhdistakaa hana myös vessan pesun yhteydessä ja hanaa sulkiessa kannatttaa sulkekaa hana käsien pesun jälkeen kyynärvarrella.

7. Tiskikoneen kahva

Täyttäessämme tiskikonetta kätemme ovat usein likaiset ja lika tarttuu tiskikoneen kahvaan. Harvoin pyyhimme kahvaa sisäpuolelta..

8. Kaappien ovet ja laatikot

Varsinkin keittiössä ja kylpyhuoneessa availemme kaappeja ja laatikoita useita kertoja päivässä ja tällöin likaa kertyy oviin ja kahvoihin.. Puhdista kaappien ja laatikoiden oven pinnat huolella sekä kahvat säännöllisesti. 

9. Saunanlautee

Vaikka peseydymme ennen saunaan menoa, hikoilemme saunassa niin, että lauteisiin valuu lika iholtamme ja hiki tippuu lauteita pitkin lauteiden alle ja sieltä lattialle.. Tulisi siis muistaa pestä saunan lauteet päältä ja alapuolelta muulloinkin kuin jouluna.. Pesussa tulisi käyttää saunanpesuainetta tai mietoa yleispuhdistusainetta. Älä missään nimessä pese saunaa klooripitoisilla pesuaineilla! Kloori on myrkyllistä ja se imeytyy lauteisiin ja kun sauna kuumenee, kloori höyrystyy ilmaan jota hengität. 


10. Käsipyyhe

Kaikki perheenjäsenet pyyhkivät kädet usein samaan käsipyyhkeeseen. Vaikka pesemme kädet saippualla, voi likaa silti jäädä käsiin ja varsinkin kynsien alle.. Käsipyyhe on todella bakteerien peitossa koska se ei ehdi kuivua kunnolla! Pyyhe olisi syytä vaihtaa vähintään viikon välein. Mitä useammin vaihdat pyyhkeen sen parempi. 11. Lakanat + petivaatteet

Ihminen hikoilee aika lailla öisin, joten lakanat tulisi vaihtaa vähintään kahden viikon välein. Myös petivaatteet, tyyny ja peitto voivat alkaa haista, jos niitä ei koskaan pese. Säännöllinen petivaatteiden tuulettaminen on tarpeellista. arsinkin tyynyn tuulettaminen on tärkeää, ettei tyynysi ala homehtua. 

12. Pyykkikori

Kuinka usein pesemme pyykkikorin. Heitämme sinne aina likaiset vaatteemme ja otamme ne sieltä vasta kun pesemme pyykkiä.. Oletteko koskaan katsoneet pyykkikorin pohjalle ja miettineet, kuinka likainen itse kori voikaan olla? Pyykkikori tulee myös pestä huolellisesti säännöllisin väliajoin. 
13. Puhelin 

Tiesitkö, että kännykässä voi olla 18 kertaa enemmän bakteereita kuin oven kahvassa! 
Emme pese käsiä ennen kuin kosketamme puhelinta ja kännyköitä näpräilemme satoja kertoja päivässä... Et varmasti halua edes ajatella kuinka likainen puhelimesi voi olla.. Ja puhuessa tuot sen ihollesi ja lika siirtyy sitä kautta poskellesi.... :( 

14. Tiskiallas

Kaikenlaiset ruuantähteet jäävät helposti keittiön tiskialtaan viemäriin, jonka johdosta keittiössä alkaa haista pahalle. Muista pestä tiskiallas huolellisesti muutaman kerran viikossa ja varmista, että saat kaikki ruoantähteet siivottua pois. 

15. Siivousvälineet

Jos mietit likaisia paikkoja kodissasi, kannattaa tarkastaa myös siivousvälineiden kunto. Ainoastaan puhtailla siivousvälineillä voit saada puhdasta jälkeä aikaan. Puhdista siivousvälineet huolellisesti, niin lika ei pääse pinttymään niihin kiinni. Puhdistamalla ne huolellisesti pidennät myös siivousvälineiden käyttöikää. 

16. Tietokoneen näppäimet
Näppäimistö on yksi kodin likaisimmista paikoista! Näppäimistön puhdistaminen on todella tärkeää, koska näppäimistössä saattaa olla enemmän bakteereja kuin wc pöntön istuimessa..17. Lemmikin ruoka-astiat

Ikävä kyllä nekin pääsevät listalla aika korkealle.. Vaikka kuinka suloisia nuo karvaiset ovatkin, niin niiden ruokakupit eivät ole puhtaimmasta päästä.. Ruokakupit tulisi pestä kerran päivässä ja pyyhkiä lattia myös ruokakippojen ympäriltä. Ruuantähteet saattavat muuten  kutsua paikalle ällöttäviä tuholaisia.. Mitä emme tekisi noiden karvakuonojen puolesta :) Vain parasta heille! 


18. Pyykinpesukone

Pyykinpesukoneen pestessä pyykkisi, se ei tapa bakteereja. Toisinaan konepesu voi lisätä vaatteiden likaisuutta koska koneessa oleva lika tarttuu vaatteisiin. Jos pyykkisi ei tuoksu pesun jälkeen yhtä raikkaalta kuin yleensä, voi syytä olla pesu liian matalassa lämpötilassa tai todella likainen kone. Kannattaa siis silloin tällöin laittaa pesukone pyörimään tyhjillään. 

19. Leikkuulaudat
Käytämme leikkuulautoja ruoan valmistuksessa ja aina tulisi käsitellä eri ruoka-aineita eri leikkuulaudoilla. Lihoille oma, kaloille oma jne.. Leikkuulaudat kannattaa puhdistaa heti käytön jälkeen kuumassa saippuavedessä ja tärkeää olisi kuivata se huolellisesti pesun jälkeen. 

20. Postilaatikon luukku

Kotimme lähellä, ulkopuolella on postiluukku, jonka jokainen posteljooni avaa postia tuodessaan. Jonka me avaamme postia hakiessamme.. KUKA OIKEASTI PESEE POSTILUUKUN?? Ehkä se pitäisi pestä myös säännöllisesti..? 

Onko sinun kodissasi nämä 20 kohtaa kunnossa..? Eipä näitä kaikkea tule mietittyä kovin usein.. Jos tämä nyt kuitenkin olisi herätys kaikille ja jokainen voisi tehdä suuren kevät siivouksen omassa kodissaan ;)                                                       NAUTI JOKAISESTA MINUUTISTAMukavaa illan jatkoa kaikille! 

Marika
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti