torstai 2. heinäkuuta 2015

Ohjeet laminaatin asennukseen

Oli aika remontoida vaatehuoneemme perusteellisesti. Esittelin erikseen koko huoneen muutoksen myöhemmin, nyt näytän kuvat vaiheittain laminaatin asentamisesta. Lause "tekemällä oppii" pitää täysin paikkansa. Teimme viime vuonna lattiat koko asuntoomme , joten oli helppoa ja nopeaa tehdä lattia nyt vaatehuoneeseen. 

Jos et ole koskaan laittanut laminaattia, ehkä tästä tekstistä saat pikkuisen ideaa siihen, kuinka homma toteutetaan. Tila on pieni, joten lattia oli helppoa tehdä. Mutta samat ohjeet pätevät myös suurien tilojen laminaatin laitossa. 

Lattia alkuperäiskunnossa

Lattiamateriaalina on alkuperäinen muovimatto


Tyhjää lattialta kaikki ylimääräinen tavara, että sinun on helppo työskennellä. Imuroi tai ainakin lakaise lattia huolellisesti, ettei siihen jää mitään, mikä voisi jäädä laminaatin alle ja ajanmittaan rikkoa laminaatin. Muovimaton päälle voi hyvin laittaa laminaatin (jos tiedät että alla ei ole kosteutta). Laminaatin, parketin tai korkkiparketin alle ei kannata laittaa uutta lattiaa. Saat aina tasaisemman pinnan kun otat vanhan pois. Lattia ei myöskään nouse liian korkealle. Usein jos kaksi laminaattia on laitettu päällekkäin voi vaarana olla, että väliovet eivät mene kiinni ja ovia on nostettava ja mattoja et pysty laittamaan ovien eteen kun ovi ei mahdu aukeamaan. 

Solumuovi


Laita solumuovi niin, että se nousee 5-10cm reunoille.
 Saat myöhemmin leikattua ylimääräisen pois. 

Tuo solumuovi reippaasti kynnyksen yli

Nyt on aika miettiä, kuinka päin lattian haluat asentaa. Poikittain vai pystyyn. Me halusimme laittaa lattian poikittain siitä syystä, koska vaakatasossa lattia leventää tilaa + aulassa oleva lattia, joka näkyy yllä olevassa kuvassa, on myös vaakatasossa ja näin lattia ikäänkuin jatkuu huoneesta toiseen. 

Sitten mittaamaan. Laminaatin (aika yleisesti) pituus on 120cm. Vaatehuoneemme leveys on 110cm. Jokaisesta laminaatin levystä tuli leikata siis 10cm pala pois. Huomioitavaa on myös, että molempiin päihin on hyvä jättää 5-10mm:n rako kasvua varten. Lattia elää vuosien mittaan ja saattaa kasvaa. Jos lattia asennetaan seinään kiinni molemmista päistä, se ei pääse kasvamaan, jolloin se voi alkaa narista ja mennä "kuprulle". 

Mittaus

Tee koko matkalle pientä katko viivaa. Halutessasi voit vetää vielä suoran viivan,
joka helpottaa leikkurilla leikkaamista

Sitten on leikkauksen vuoro. Hyvä leikkuri on kaiken A ja O. Jos leikkuri ei ole tarpeeksi teävä, se ei leikkaa laminaattia tasaisesti vaan jälki voi olla vino. Pientä palaa leikatessasi, on hyvä jos toinen pitää kiinni laminaatin toisesta päästä, ettei se pääse liikkumaan. 


Aseta laminaatti tukevasti kiinni vasemmalla puolella olevaan tukeen. 

Kun laminaatin toinen pää osuu seinään, kannattaa leikata puukolla päässä oleva 5mm oleva reuna. Reipas remonttimies :)Vinkki:

Kun asennat lattiaa suureen tilaan, kannattaa "rikkoa" viivakohdat. Tarkoitan siis sitä, että älä laita koko lattiaa vierekkäin vaan tee siitä "rikkonainen" asentamalla eri mittaisia paloja joka toiseen riviin. Suuressa tilassa se on kauniin näköistä. 

Poikkiviivat eivät ole vierekkäin

Asentaminen vaakatasossa on helppo. Laminaateissa menee urat ja ne vain yhdistetään toisiinsa. Jos asennat lattiat pitkittäin ja lisäät uuden palan päätyyn, ota pieni puun palikka ja vasara ja naputtele hiljaa laminaatti kiinni edellä olevaan. Varo, ettet hakkaa liian lujaa ettei laminaatin pää halkea. Joskus olemme laittaneet puupalikan päälle solumuovia joka tekee palikasta pehmeämmän ja näin ei riko laminaatin reunaa. 

Laita urat kohdilleen

Paina laminaatti alas niin että se loksahtaa pehmeästi alas

Pikkuhiljaa alkaa lattia hahmottua

Valmis lattiaOvien ja pattereiden viereen tulevat laminaatit tulee muotoilla erikseen ja niihin meneekin eniten aikaa. Kuviosaha on loistava työväline tässä kohtaa. 


Lopuksi laitoimme kynnyslistan. Lista on muovia ja laitoimme sen liimalla kiinni. Todella helppo leikata ja muotoilla. Suosittelen. 


Listaa myydään metritavarana


Liima on superliimaa joka on todella tehokasta


Listat puuttuu ympäriltä. Sen jälkeen huone on valmis. Lattiaa on kiva asentaa kun on oikeat työkalut. Jos kärsit huonoista polvista, hanki jokin pehmuste polvien alle, että jaksat olla polvillasi pitkään. Remonttijuoma on hyvä olla lähellä ja vaikka radio päällä niin aika kuluu mukavasti. :) Jos teillä on kysyttävää lattiaan liittyen (tai mitä vaan) niin kysykää ihmeessä. Vastaan mielelläni kysymyksiinne. 


Aurinkoista heinäkuuta :) Tänään on mun nimpparipäivä eli nyt keitän hyvät "juhla" kahvit itselleni. 

Marika

1 kommentti:

  1. Näyttäisi kätevältä tuo muovinen kynnyslista, missä sellaista mahdetaan myydä? ☺

    VastaaPoista