lauantai 4. heinäkuuta 2015

OSA 2. Oletko myymässä asuntoa? Varo näitä mokia!

Lokakuussa 2014 julkaisin kirjoituksen, jossa annoin vinkkejä kuinka asunto kannattaa stailata myyntiä varten. Eilen päätin julkaista tekstin uudestaan, koska nyt on luultavasti suosituin aika kun ihmiset muuttavat ja myyvät oman asuntonsa. 

Hämmästyin siitä, että blogissani vieraili eilen ennätysmäärä lukijoita! Kiitos kaikille siitä. Toinen asia, mitä lukijat eivät tiedä on se, että sain aivan älyttömästi palautetta eilisestä tekstistä. Julkaisin linkin monessa eri paikassa ja moni kirjoitti linkin alle kommentin, joten ne eivät näy blogissa. 

Haluan kirjoittaa nyt jatko-osan koskien asunnon ostoa ja myyntiä ja sen lisäksi haluan julkaista muutamia palautteita joita eilen sain ja samalla kommentoin niihin. Aluksi haluan sanoa, että laitoin blogini vireille syyskuussa 2014 ja lokakuussa julkaisin kyseisen tekstin. En siis vieläkään osaa täysin muokata blogin ulkonäköä. 

Ensimmäinen palaute jonka tänään sain: 

" Noita asuntokuvia, kun nopeasti katsoo, niin ensimmäisenä pistää silmään se, että kuvat ovat vinossa. Aika olennainen asia, kun asuntoa kuvaa, että viitsisi kuvat laittaa suoraan, horisontit suoraan." 

Luulen, että tämä johtuu siitä, että blogissani asetukset eivät alussa olleet täysin kohdallaan. Tämä blogin tekeminen vaatii taitoa, tekniikkaa ja hermoja joten luulen, että kuvien vinous johtuu siitä.
Yllä oleva kommentti on todella hyvä pointti ja tärkeä asia kun myy asuntoa. Joskus olen ihmetellyt, kun ammattilaiset kuvaavat asuntoa kiinteistövälittäjien palkkaamina ja kuvat ovat todella huonolaatuisia. Kuvakulmat ovat huonoja ja valoa ei ole tarpeeksi. Kuvat antavat ensivaikutelman asunnolle ja vaikuttavat paljon siihen kiinnostuuko asiakas niin, että hän haluaa mennä katsomaan asuntoa paikan päälle. Pyytäkää aina saada nähdä kuvat asunnostasi ennen niiden julkaisemista. Itse pyysin sähköpostiini kaikki myyntikuvat kodistamme, jotka tulisivat nettiin myynti-ilmoitukseen. Toinen kommentti: 

" Erittäin oikeaa asiaa! Ainut mitä itse en ole ajatellut, on valokuvat. Mielestäni ne tuovat kodin tuntua mutta saatan olla väärässä :) Toki tällä hetkellä myynnissä olevassa talossa niitä ei edes ole :) Mutta tämä olisi hyvä jokaisen myyntiä suunnittelevan lukea koska nuo asiat ainakin itseäni ärsyttävät suuresti." 

Eli valokuvista mainitsin siksi, koska meillä kävi kahdessa asuntoesittelyssä niin, että kun seinät olivat täynnä pariskunnan/perheen kuvia jotka olivat tuttujamme, asunto alkoi tuntua jotenkin... liian tutulta. En osaa selittää. Emme vain halunneet ostaa kotia tuntemiltamme henkilöiltä. On eriasia, jos joku tuttumme myy asuntoa ja ihastumme taloon ja he haluavat myydä sen meille ja yhdessä sovitaan kaupasta. Mutta se, että olimme tuttavien kodissa "tutkimassa" oli jotenkin hämmentävää. Tämä on minun mielipide. Mielestäni on hyvä karsia kaikki henkilökohtainen tavara pois, että asiakasta ei häiritse mikään liian tuttu. Kolmas kommentti:

" Jutusta saa sen kuvan että nainen viimekädessä päättää ostetaanko asunto. Kuinka stailaat talon lämmitysjärjestelmän? Entä alapohjan tuuletuksen? Mitä väliä jos kaakelit on nätit jos niiden alla kulkee 50 vuotta vanhat vesiputket. Asunnon osto on muutakin kuin tyynyjen ja taulujen laittamista nätisti." 

Tätä lukijaa tekstini onnistui ärsyttämään niin paljon, että hän ei ymmärtänyt koko tekstin sisältöä. :) Tekstini käsitteli ainoastaan asunnon stailaamista. En ottanut kantaa tekstissä kosteusvaurioihin, rakenne vaurioihin, talon vajoamiseen, lahoamiseen, tiivistämättömiin ikkunoihin ym.. Kirjoitin ainoastaan siitä, kuinka asunto kannattaa stailata kun on tulossa asuntonäyttö. Otin kantaa siis pinnallisiin asioihin. 

Tässä kuvia asunnosta jonka ostimme. Asunto oli kaukana hyvin stailaamisesta. 


Tiedän ihmisiä, joiden asunnosta on löytynyt yllättäviä, ikäviä yllätyksiä. Asunnon pohja on ollut täynnä vettä, putket vuotavat seinien sisällä, saniteettitilojen lattiakaivot ovat ollut 30 vuotta olleet vääränlaiset ja ilman tiivisteitä, ikkunat ovat väärin asennettu ja niitä ei ole tiivistetty kunnolla, mikä on nostanut talvisin lämmityskustannukset pilviin. Monet ovat tehneet pesuhuoneremontin jopa niin "laiskasti", että ovat maalanneet kaakelit + ovat laatoittaneet lattian muovimaton päälle. Ei siis ole 30-50 vuoteen katsonut pintamateriaalien alle/sisään. Joissain uusissa asunnoissa on tehty pesuhuoneen remontti ja uudet putket on asennettu alakautta, joka on tänä päivänä "kiellettyä". Suihkun alapuolella ei saisi olla minkäänlaisia reikiä joista vesi saattaa päästä sisään rakenteisiin. 
Remontista kirjoitan joskus lisää, enkä ota tässä nyt niihin kantaa. Mutta naisena tiedän tasan tarkkaan, mitä on selvitettävä asuntoa ostaessa. En koskaan ostaisi asuntoa tapetin värin mukaan. Asunto jonka ostimme ja jossa nyt asumme oli täysin alkuperäiskunnossa. Niin ruma jos suoraan sanotaan, että kauneus ja kodikkuus oli asunnosta kaukana. Se mitä otimme selvää ensimmäisenä oli kosteusmittaus, rakenteet, tuuletus/ilmanvaihtojärjestelmät, tutkimme tehdyt remontit, tulevat remontit, hoitovastikkeen suuruuden, lämmityskulut ym.. Emme ostaneet asuntoa tapettien, taulujen tai verhojen takia. 

Kosteusmittaus on tärkeää. Jos mahdollista, ole aina omassa ja ostamasi asunnon kosteusmittausta tehdessä mukana. Saat mittaajilta todella paljon tietoa asunnosta ja he puhuvat puolueettomasti asunnon todellisesta kunnosta. Joskus raporttia voi olla vaikea lukea. Itse olen aina kysellyt asioita mittauksen aikana ja saanut vinkkejä pesutilojen hoitoa varten. 

Kun myyt asuntoa, sinun tulee kertoa rehellisesti kaikki asuntoon liittyvät asiat. Sinulla tulee olla kaikki kirjalliset paperit jotka käsittelevät asuntoon tehtyjä korjauksia ja remontteja. Jos asunnosta löytyy vaurioita, joista olet ollut tietoinen, mutta et ole kertonut ostajalle voi tulla suuria ongelmia vaurioiden löytyessä. Ei siis kannata salata mitään vaan puhtaat kortit heti pöydälle. 

Neljäs kommentti:

"Olen juuri samaa mieltä Marika Ketolan kanssa, ja hyvin ovat asunnot menneet kaupaksi."

Sinä joka tämän kommentin kirjoitit, tuhannet kiitokset sinulle. Ihanaa, kun joku ymmärsi mitä tekstissä ajoin takaa. Järjestäkää koti sellaiseen kuntoon näyttöä varten, että jokainen mahdollinen ostaja tuntee itsensä tervetulleeksi kotiisi. Siisti, puhdas ja kaunis koti antaa asunnostasi sellaisen kuvan, että ostaja ajattelee heti, että tästä kodista huokuu puhtaus ja siisteys. Jokainen joka laittaa asunnon myyntiin haluaa, että asunto menisi äkkiä kaupaksi. Miksi asukas ei siis olisi valmis pistämään parastansa, että asunto menisi nopeaa kaupaksi? Sehän on aika stressaavaa kun joka päivä saat varautua siihen, onko tänään yksityisnäyttö ja joudunko lähtemään kotoa pariksi tunniksi. Mihin laitan lapset, koirat, kissat näytön ajaksi ja ulkona on -30 pakkasta. Viides kommentti:

No huh, huh.. meillä ainakin edellisessä asunnossa oli monen monta näyttöä heti alkuun.. en kyllä olisi jaksanut nähdä noin paljoa vaivaa..mutta meitä on niin moniin juniin.. ja mun mielestä ostajankin pitää osata kuvitella asunto ilman kalusteita eikä tarttua toisen vääränlaisiin tavaroihin.

Mietin ensimmäistä lausetta ja väkisin ajattelen, että ehkä näyttöjä ei olisi tarvittu niin montaa, jos asunto olisi ollut oikein stailattu. En tiedä mitkä asiat vaikuttivat ostajaehdokkaisiin, mutta kun kerroit, ettet jaksanut nähdä vaivaa niin paljoa niin ehkä se olisi voinut tuottaa tulosta.. Toinen asia josta henkilö mainitsi, että ostajan pitäisi osata kuvitella asunto ilman kalusteita eikä tarttua vääränlaisiin tavaroihin. Ok, monet ehkä pystyvät siihen, mutta mulla on moooonta tuttavaa, jotka eivät osaa katsoa edes kuvista, kuinka saisi mahtumaan omat tavarat myynnissä olevaan asuntoon. Kaikki eivät osaa hahmottaa huoneen suuruutta, jos se on täynnä tavaraa ja huonekaluja. Jos kuvassa on kahden istuttava sohva ja ostajalla on kotona kolmen istuttava sohva, hän ei pysty näkemään tilaa siten, mahtuuko hänen suurempi sohva huoneeseen. Eräs rakas ystäväni etsi itselleen asuntoa ja katselimme usein yhdessä kuvia myynnissä olevista kodeista. Yhdessä asunnossa oli niin ruma ja suuri matto ja sohvaryhmä, että kaverini huusi "hyiiii, en ostais ikinä tota asuntoa!!" Kyllä mulla oli hauskaa :)  Toisessa asunnossa oli keittiön kaappien väleissä kirsikan väriset lokerikot ja asunnon katsominen meinasi tyssätä siihen ennen kuin hän hoksasi, että ne voisi maalata. Kaikki eivät siis osaa nähdä asunnon kokonaiskuvaa kuvista eikä edes paikan päällä. Asiaa pystytään hiukan helpottamaan sillä, että suurin osa irtotavaroista ja osa huonekaluista viedään pois silmistä. Mainitsen taas tähän väliin, että nyt puhun pinnallisista asioista. Jos kaikki on asunnossa muuten kunnossa (kosteus, rakenteet) on myös tärkeää, että pohjaratkaisu ja huoneiden koot ovat sellaiset, kuin ostaja asumista varten tarvitsee. Kuudes kommentti: 

"Olisin karsinut vielä enemmän tuosta asunnosta.."

Voi kun kirjoittaja olisi tarkentanut mitä hän olisi vielä karsinut. Itse olen sitä mieltä, että asunto oli niin tyhjätty kun vain uskalsin. Asunto ei saa olla liian tyhjä, ettei siitä poistu kokonaan kodikkuus. Tietyt tilat kannattaa stailata huoneen koon mukaan. Seinät kannattaa jättää avoimiksi ja jos jokaisessa seinässä sinulla on ollut tauluja, näkee ostaja reikiä joka puolella seinissä. Se tietää työtä ostajalle. Jos vain jaksat, ei ole kova homma paklata reiät, hioa ja laittaa maalia päälle. Puhtaat ja siistit seinät ovat jokaisen ostajan mieleen.. 

Kiitän todella paljon jokaista, joka jaksoi nähdä vaivaa kommentoimalla tekstiini. Kenenkään ei tarvitse olla samaa mieltä kanssani kunhan kommentit pysyvät asiallisina. Eräs ystäväni sanoi kerran (hän on myös bloggaaja) että kaikenlainen kommentointi on hyväksi blogille. Olen samaa mieltä siinä, että kun ihmiset kommentoivat, teksti on herättänyt heissä mielipiteitä ja se on blogitekstien tarkoitus. Pari asiaa vielä myyntiin liittyen.

Kun stailaat asuntoa kuvia varten. Kuvassa kaikki välittyy eri tavalla kuin paljaalla silmällä paikan päällä. Jos kaksi huonekalua ovat liian lähellä toisiaan, se voi kuvassa tehdä huoneesta pienemmän ja ahtaamman kuin se oikeasti on. Jos kuvassa verhot katkeavat liian aikaisin, se voi viestittää, että huoneet ovat matalammat kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Pimeä valaistus pienentää tilaa. Väärät kuvakulmat eivät päästä huonetta oikeuksiin. Kun ostaja katsoo kuvia netissä, häntä ei kiinnosta sänky, pöytä tai kirjahylly. Liian usein olen nähnyt kuvia asunnoista, joissa huoneen kalusteita on kuvattu niin, että koko seinää/ tilaa ei ole näkyvissä. Jos kuva on otettu sängystä ja kuvassa ei näy mitään muuta, mistä tiedän, minkä kokoinen huone on jos vain sängystä on kuva. Loistava kuvaaja osaa ottaa kuvaan mukaan nurkat, jolloin huoneen koon voi päätellä. Kuinka paljon tilaa jää vaikka sänkyjen viereen. 

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta lopetan nyt tähän. Tiedän että pelkällä stailauksella ei myydä asuntoa. Vuodenaika, taloustilanteet, hinta, sijainti ja moni muu vaikuttavat osto- ja myyntiprosessiin. Halusin vain käsitellä näitä asioita. Stailaaminen on minun juttu ja se on asia jonka tiedän osaavani. :) 

Kertokaa lisää mielipiteitänne ja jos viitsitte niin olisi upeeta jos kirjoitatte kommentit tänne blogiin niin kaikki lukijat näkevät kommenttinne. Pystytte kommentoimaan nimettömänä, jolloin kukaan, en edes minä voi tunnistaa kirjoittajaa. 

Aurinkoista viikonloppua :)

Marika
2 kommenttia:

  1. Tärkeää on mielestäni myös 1myytävän asunnon/talon pohjapiirros ja mielellään sellainen, josta saa selvän. Ja tietenkin ulkokuvat talosta, eikä pelkästään pihasta. Pihaakin voi stailata. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ja kiitos kommentistasi. :) Olet niin oikeassa. Pohjapiirros on yksi tärkeimmistä "kuvista" joka asunnon myyntiä varten on oltava kunnossa. Ja myös ulkokuvat ovat kiva lisä kodin markkinoinnissa. Varsinkin jos myydään omakotitaloa jossa on upean suuri ja kaunis piha. Kauniit kuvat ovat aina hyvä myyntivaltti :) Kiitos vielä kommentistasi!! -Marika

      Poista