sunnuntai 16. marraskuuta 2014

PINNALLINEN SNOBI vai FIKSU MIMMI?

Ihanaa sunnuntaita!

Tänään on vuorossa vähän erilainen sisustus postaus..

Otsikon aihe on suora kysymys siitä, millaisena pidät ihmistä, joka käyttää merkkivaatteita tai jonka kotoa löytyy sisustamisessa merkkituotteita/designia?

Kerron itsestäni esimerkkinä ja olen varma, että en ole ainut yksilö, joka näin toimii.. 


Puhuttaessa pinnallisuudesta, ajatellaan melkein aina ulkonäköä. Näyttävä henkilö, näyttävine asuineen. Onko pinnallisuus sama kuin snobi? Henkilö joka pukeutuu merkkivaatteisiin, onko hän snobi vai pinnallinen vai molempia? Merkkituotteet saavat monet ihmiset ärsyyntymään.. Jokainen tietää, että merkkituotteet maksavat hunajaa...Vai maksaako sittenkään? Miksi se saa ihmiset ärsyyntymään, jos jollain on päällä Armanin vaatteet? Tai Mikael Kors-käsilaukku. Calvin Cleinin kengät tai Gantin takki.. Miksi se on niiiin raivostuttavaa?? 

Olen monesti törmännyt aiheeseen itseäni koskien.. 
Kerron nyt pari faktaa, mikä minut saa ostamaan merkkituotteita kotiini. Kuva lainattu netistä

Merkkituotteet ovat kalliita, koska laatu maksaa. Mutta kuka ei haluaisi hyvää laatua itselleen. Miksi ostaa kallista ja laadukasta, kun halvemmalla saa enemmän ja ihan samannäköistä..? VAI SAAKO?? 

Ne jotka tuntevat minut, tietävät, että olen aina ollut innokas ostamaan jotain uutta kotiini.. Ensimmäisessä asunnossa, jossa mieheni kanssa asuimme, innostuin sisustamisesta ihan tosissani.. Ostin kuukaudessa ainakin kahdet verhot. Hamstrasin verhoja, päiväpeittoja, sisustustyynyjä, pöytäliinoja, kynttilöitä.. mitä kaikkea... Ihan hullut määrät toin tavaraa kotiin joka toinen viikko ja tein siis löytöjä -halvalla..tai luulin tehneeni.. Vaihdoin sisustustyyliä pari kertaa kuukaudessa.. Ja jos vaihdoin huoneessa verhoja, piti kaikki muukin vaihtaa.. Ja kun sitten pesin näitä tuotteita, eivät ne kestäneet pesua hyvin ja tuotteet alkoivat nukkaantumaan.. Kalliiksi tuli pidemmän päälle.. 
Ylempi kuva lainattu neitistäMinulla on kallis maku. Kauniit esineet maksavat. Mutta niissäkin on mahdollisuus säästää. Meillä on kaikki sohvatyynyt Gant- merkkisiä.. Olen ostanut jokaisen niistä alennusmyynnistä, joten kalliiksi ne eivät ole tulleet. Gant on laadukas merkki ja tiedän, että tyynyt ovat minulla pitkään. Olen pessyt niitä ja ne ei mene miksikään!! Minulla on ollut ainakin 10 erilaista parisängyn päiväpeittoa ja jokainen niistä on kulunut ja nukkaantunut jossain vaiheessa.. Nyt päätin olla fiksu, ja ostin Gantin päiväpeiton koska olen varma, että se kestää meillä pitkään. Väri on neutraali ja materiaali on kestävää.. Maksoi se tietysti enemmän, kuin aikaisemmat päiväpeitot, mutta halvemmaksi tuli kuin edellisten päiväpeittojen yhteishinta..Olenko snobi?? Ganttia koko asunto täynnä..? Tiedän että osa ajattelee niin, mutta kokeile itse joskus satsata laatuun.. Vaikka sitten vaatteissa. Tulet huomaamaan, että tuote kestää kulutuksen pitkään. 

Jokainen on varmasti kuullut sanonnan "köyhän ei kannata ostaa halpaa" . Halpa ei kestä, ja joudut ostamaan uuden tuotteen nopeammin kuin jos olisit ostanut kestävää laatua heti.. Ajattelet varmaan mielessäsi kun luet, että ei kaikilla ole varaa ostaa laatua.. Tiedän ettei olekaan.. Mutta joskus täytyy suunnitella rahankäyttöä järkevästi. Myönnän, että teen välillä heräteostoksia, mutta nykyään usein suunnittelen mitä ostan. Mitä tarvitsen ja mitä se maksaa. Ostatko kesäksi 5 erilaista halpaa t-paitaa, jotka kestävät sen yhden kesän.. Vai satsaatko niiden viiden hinnalla siihen yhteen, jota voit käyttää seuraavat 10 vuotta.. 


En halua kuulostaa inhottavalta.. Haluan vain tuoda asian toisen puolen esiin. Kalliilla merkkitavaralla on puolensa.. 


Astiat, kuinka monen keittiön kaapeissa on lukuisia erilaisia juomalaseja, lautasia ja aterimia. Juomalaseja saa jopa 50 sentillä.. Se on ok ostaa niitä, mutta tiedätte, että halvat astiat eivät ole kestäviä. Laadukas lasi maksaa ja laatu kestää. Aikaisemmin ostin paljon erilaisia juomalaseja ja kun ei ollut vielä tiskikonetta niin aina joku lasi meni rikki tiskatessa. 
Astioissa myös laatu maksaa, mutta se maksaa itsensä myös takaisin. Halvat lautaset kuluvat ja naarmuuntuvat käytössä ja jopa tummuvat. Laadukkaat astiat eivät naarmuunnu, eivät tummu ja ne kestävät.. Mikä olisi fiksu tapa toimia.. Ostaa jatkuvasti uusia astioita kun ne käytössä hajoavat ja kuluvat vai ostaa astioita jotka kestävät jopa seuraavalle sukupolvelle. 


Minulla on paljon Villeroy & Bochin tuotteita ja ne ovat olleet meillä jo lähes 8 vuotta, yhdessäkään astiassa ei ole pienintäkään käytön jälkeä ja ne ovat edelleen kuin uusia! Olen varma, että ne tulevat kestämään meillä vielä vuosikaudet.

Kotimme on siis täynnä laadukkaita tuotteita ja toivon mukaan tuotteet joita olemme ostaneet, kestävät pitkään. Kun löydän jotain mitä tarvitsen ja mikä miellyttää silmääni, toivon, etten menetä tuotetta nopeasti.. Haluan, että tuote on minulla pitkään. 

Hyvä esimerkki on talvikenkäni. Olen ihminen, joka inhoaa ostaa kenkiä. Tuntuu, etten koskaan löydä sopivia kenkiä joten en halua ostaa niitä usein. Halusin siis löytää talvikengät jotka tulisivat kestämään minulla monta tulevaa talvea..


Siinä ovat talvikenkäni. Burberryn Snowboard-kengät. Ostin ne 5 vuotta sitten ja miksikään eivät ole kengät menneet vuosien aikana. Kannatti 5 vuotta sitten satsata kunnon pakkaskenkiin, koska näillä tulen taistelemaan talvipakkasia vastaan vielä vuosikaudet.

Tarkoitukseni ei ole ollut tämän kirjoituksen aikana saada karvojasi pystyyn ja ärsyyntymään vielä enemmän merkkituotteiden käyttäjistä. Vaan olen halunnut tuoda esiin merkkituotteiden hyvät puolet. Tämä ei ole puolustuspuheenvuoro :) koska mun motto on, että ostat mitä haluat ja mikä itseäsi miellyttää. Miksi ärsyyntyisin, jos ystäväni ostaisi 500€:n talvitakin tai sohvan, joka maksoi 4000€:a. Olisin pikemminkin iloinen, että toinen on satsannut laatuun ja tehnyt hyvän ostoksen! 

Laatu kestää ja säilyy pitkään. Älä tee heräte ostoksia, vaan osta sellaista, joka kestää kulutusta. Säästät rahaa, kun et osta pieniä halpoja esineitä/asioita vaan ostat vähän ja laatua.. Ajattele pidemmän päälle. 


Kuva lainattu netistä 


Kaksi samantyylistä tyynyä ja laadun huomaa kuvia katsoessa. Kumpi kestää kulutusta ja pesua ja kumpi säilyy pidempään.. Kuva lainattu netistä.

Kysymys kuulu, olenko mielestäsi PINNALLINEN SNOBI vai FIKSU MIMMI..? Haluaisin kuulla mielipiteesi aiheesta? Ymmärsitkö pointtini vai oletko täysin erimieltä väitteistäni? 

Marika

4 kommenttia:

 1. Onko tämä sun harrastus vai työ? :)
  Meillä on asunnon etsintä menossa eikä millään löydy sopivaa, oisko vinkkejä?

  Tunnistin muuten tuon teidän aiemman asunnon, olen katsellut sen myynti-ilmoitusta muistaakseni keväällä. Olitteko itse remontoineet senkin? Siellä oli ihana tunnelma :)

  VastaaPoista
 2. Moikka
  Harrastus tämä sisustaminen on tällä hetkellä, mutta toivon että se olisi vielä jonain päivänä työni. :) Tällä hetkellä en osaa sanoa juuri mitään asuntomarkkinoilla olevista kohteista. Kannatta seurailla Asuntolehteä säännöllisesti niin eiköhän se sieltä löydy. Ilmoittaminen itsestänne eri Kiinteistövälityksille nopeuttaa myös asunnon löytymistä. Saatte esittelyjä ennen kuin asunnot tulevat yleiseen esittelyyn!
  Aiempi asuntomme oli tosiaan keväällä myynnissä ja moni tuttu olikin käynyt sitä katsomassa :) Asunto oli ostaessamme muutettu toimistosta asunnoksi, joten se oli täysin remontoitu kun muutimme sinne. PIntaremontin teimme ainoastaan itse.
  Mukavaa tiistaita :) -Marika-

  VastaaPoista
 3. Eksyin blogiisi sattumalta enkä tunne sinua, joten en ota kantaa sinun valintoihisi :) Noin yleisellä tasolla aiheesta sanoisin, että kallis merkkituote ei enää ole automaattisesti laadukas ja siksi en nykyään mene siihen "halpaan", että ostaisin kalliilla samoja juttuja mitä saa halvemmallakin. Gantista ja Burberrysta mulla ei ole kokemusta, koska eivät ole oikein mun tyylisiä niiden tuotteet. Itse ostaisin usein mieluiten esim. merkkikengät, koska kunnon nahka nyt vaan kestää paremmin kuin hiostava muovi ja maksaa myös enemmän (vaikka kaikki merkkikengätkään eivät ole valitettavasti automaattisesti laadukasta nahkaa). Toisaalta tekstiileissä huomaan, että vaatteet ja kodinjutut ovat osin yhtä laadukkaita myös halpisliikkeissä, jos katsoo vähän tarkemmin mitä ostaa (esim. materiaalit ja saumat). Olen ollut tosi pettynyt rispaantuvaan merkkipäiväpeittoon, jonka ostin Sokokselta usealla sadalla eurolla..sillä ajatuksella, että käytän mieluisaa peittoa ainakin 10 vuotta. Se meni vaihtoon parin vuoden jälkeen. Toisaalta taas Ikeasta löytyi parilla kympillä uusi, joka on usean vuoden jälkeen vielä kuosissa. Sanoisin siis, että löytyy myös ihmisiä, jotka käyttävät "ostan kallista ja merkkiä, koska haluan laadukasta" -fraasia ainoastaan siihen, että pystyvät perustelemaan itselleen ja muille rahan tuhlaamisen, kun todellisuudessa se merkki ja sen tuoma status on kuitenkin myös tärkeä ostosyy (mikä voi olla myös itselle vaikea myöntää). On myös valitettavaa, ettei kallista voi ostaa edes eettisen valinnan vuoksi, sillä merkkituotteetkin valmistetaan hikipajoissa. Olen kuitenkin pohjimmiltaan sitä mieltä, että jokainen ostaa sitä mistä tykkää ja laittaa rahansa mihin tykkää. Minua ei kaivele ystävien merkkituotteet, mutta yltiöpinnallinen ihminen tuskin ehkä ystävystyisi kanssani. Pohdin kuitenkin paljon ihmisten ulkonäkö- ja statuskeskeisyyttä, joka on tänä päivänä keskeisessä asemassa kulttuurissamme. Ihmiset ostavat ollakseen onnellisia omissa ja muiden silmissä, mutta tekeekö se aidosti onnelliseksi. Itsekin tasapainoilen asian kanssa päivittäin valintoja tehdessä.

  VastaaPoista
 4. Moikka ja kiitos todella paljon palautteestasi! :) Mukavaa kun kerroit omista kokemuksistasi merkki /halpis tuotteista. Varmasti on ihmisiä, jotka ostavat merkkituotteita ainoastaan juuri sen merkin vuoksi. Postaukseni aihe käsitteli sitä, miksi minä ostan kotiini merkkituotteita ja halusin tuoda esiin erot laadukkaan ja halvan välillä! Tiedän, että aihe on toisille arka ja pinnallisuus on tällä hetkellä puhuttava aihe. Toivon sinulle kaikkea hyvää ja kiitos vielä kun jaoit mielipiteesi kanssani :) Marika

  VastaaPoista