sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Hallittu kaaos!!

Muistatteko lapsuudestanne sen, kun rakensitte oman huoneen lattialle barbeille tai nukeille kodin. Koti oli koko lattiapinta-alan suuruinen ja silmissänne se näytti hyvältä ja olit todella tyytyväinen. Kunnes, äitinne tuli ovelta sanomaan, että siivoa huoneesi, meille on tulossa vieraita. Äitisi ei huomannut, kuinka kauniin kodin olit koko huoneeseesi rakentanut barbeja varten, vaan hän näki ainoastaan kamalan sekasotkun joka lattiallasi oli.. 

Aihe tuli tänään mieleeni, kun olin aamulla päättänyt, että pesen tänään kaikki likaiset pyykit. Asettelin vaatekasat jotka pestään yhdessä valmiiksi pesuhuoneen lattialle.. Kasoja oli siis pitkin lattiaa ja se nopeuttaisi ja helpottaisi pyykinpesuani. Mieheni ilmoitti minulle, että hän menee suihkuun. Kiljaisin, että et voi mennä koska sain juuri pyykit järjestettyä siististi! Mieheni päästyä pesuhuoneeseen ja nähdessä pesuhuoneemme lattian, hän purskahti nauramaan!! Pesuhuoneen lattia oli aivan kokonaan vaatteiden peitossa. Missään ei näkynyt lattiaa vaan vaatteita oli joka puolella. Hän ei siis nähnyt HALLITTUJA PYYKKIKASOJA, vaan hän näki järkyttävän sotkuisen pesuhuoneen! Kyllä meillä oli hauskaa :) 

Monesti luulemme, että hallittu kaaos kotonamme on siisteyttä. Mikä omasta mielestämme on siistiä, voi se näyttää ulkopuolisen silmään sekasotkulta.

Omasta mielestäni kaunis kattaus voi olla toisen silmissä todella sekavan näköinen 

Olet niin tottunut kaaokseen, joten et enää huomaa sitä ja lisäksi se helpottaa arkeasi, että kaikki tarvittava on lähellä ja helposti saatavilla. Usein, kun tavaraa on paljon kodeissa esillä, se kertoo siitä, että tavaraa on liikaa. Osalle tavaroista ei enää löydy paikkaa, joten se on helppo pitää esillä. Nyt neuvon sinua käymään läpi kaikki laatikot, kaapit ja muut lipastot. Katso laatikoissa olevia tavaroita ja mieti, oletko tarvinnut niistä mitään parin vuoden sisällä. Jos et ole, mieti olisitko valmis luopumaan niistä? Hamstraaminen ei ole hyvä juttu, silloin kun sitä ei enää itse hallitse. Kun joka paikka on täynnä tavaraa ja osalle tavaroista ei enää löydä omaa paikkaa, jotain on silloin tehtävä. 

Lipaston päällä on tavaroita joita en tarvitse päivittäin,
ne ovat ainoastaan koristeena, hallitusti.

Kun pystyt luopumaan "piilossa" olevista tavaroista, alat huomaamaan, että saat tilaa tavaroille, jotka ovat olleet esillä koko ajan. Arkitavarat joita tarvitset päivittäin, asettele ne siten, että ne ovat kätesi ulottuvilla vaikka ne ovat kaapin tai laatikon oven takana. 
Minä voin rehellisesti sanoa, että meidän kodissamme on jokaiselle tavaralle oma paikkansa. Kun siivoan, tiedän ulkomuistista, missä kunkin tavaran paikka on. Ajattelet varmaan, että olen jonkinlainen kontrollifriikki joka vain siivoaa, mutta vakuutan että EN ole. Se tapa, että jokaiselle tavaralle on omapaikkansa auttaa minua siinä, että saan pidettyä kodin siistinä. Se myös helpottaa ja nopeuttaa siivoamista, kun tiedän, mikä mihinkin kuuluu. Olen sisustaja ja rakastan sisustamista. Rakastan ostaa jatkuvasti uusia sisustustuotteita kotiimme. Mutta, se tarkoittaa myös samalla sitä, että tavara lisääntyy jatkuvasti. Minun täytyy siis hallita sitä, että meille ei tule sellaista hetkeä, että mihinkään ei enää mahdu mikään ja kotia vain ei enää voi siivota, koska olen menettänyt kodin siisteyden hallinnan. Jostakin vanhasta on välillä luovuttava, että uutta tavaraa mahtuu tilalle..

Luovu siis ylimääräisestä tavarasta. Hanki tarpeeksi säilytystilaa ja suunnittele kaikille tavaroillesi oma paikka. Se helpottaa koko perheen elämää, kun kaikki tietävät, minne tavarat käytön jälkeen palautetaan. 


Miehet rakastavat siistiä kotia, järjestystä ja naista joka pitää kodin puhtaana. Jos miehesi ei huomaa, mitä kaikkea olet päivän aikana siivonnut, kirjoita hänelle lista ja kysy haluaako hän tehdä kaiken saman ensiviikolla? :) Jos hän ei suostu tekemään, hän ymmärtää työn määrän ja ehkä alkaa arvostamaan sitä, mitä olet tehnyt. Voisit ehkä pyytää palkaksi ravintolaillallisen tai edes kauniin kukkakimpun ;) Älä koe liian raskaaksi siivoamista. Kyse on kodistasi. Sinä olet se, jonka tulisi hallita kaaosta kotonasi. Toki voit palkata ulkopuolista apua, mutta parhaiten sinä itse tiedät mitä voit heittää pois ja mitä perheenne ei enää tarvitse. Siivoa ilolla ja nauti, kun pääset ylimääräisestä tavarasta eroon! 

Voimia tulevaan viikkoon <3

Marika


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti